Menu Zavřít

Hodný, zlý a nadějný

3. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Fiat Group

PRAHA (tpk) – Rychlost jednání byla minulý týden pro vedení skupiny Fiat prioritou. S nečekanými změnami na nejvyšších postech, které odstartovalo úmrtí předsedy správní rady Umberta Agnelliho a přiostřil odchod generálního ředitele Giuseppeho Morchia, se však vypořádalo bleskově a navíc nad očekávání dobře. Ohlasem na jmenování Luky di Montezemola předsedou správní rady a Sergia Marchionna generálním ředitelem byl pětiprocentní růst akcií koncernu.
Bývalý šéf Ferrari Montezemolo, který z kdysi ztrátové součásti Fiatu vytvořil prosperující sportovní značku, se hodlá zaměřit především na vývoj atraktivních vozů. Fiat má uvést v následujících třech letech dvacet nových nebo faceliftovaných modelů. Vzhledem k tomu, že Fiat Auto vytváří 42 procent tržeb skupiny, je úspěch v této divizi klíčový. Marchionne, jenž přichází z vedení švýcarské společnosti SGS a byl rovněž ředitelem ve Fiatu, je známý jako tvrdý manažer zaměřený na snižování nákladů. V této souvislosti označil jeden z analytiků pro agenturu Reuters dvojici ve vedení za typický příklad hodného a zlého poldy.
Rodina Agnelliů, jež před 105 lety koncern založila, vliv rozhodně neztrácí. Ve vedení ji nyní zastupuje coby místopředseda správní rady osmadvacetiletý John Elkann, vnuk Giovanniho Agnelliho. Montezemolo potvrdil, že se Elkann bude podílet na řízení společnosti, nikoliv jen vysedávat ve správní radě.

  • Našli jste v článku chybu?