Menu Zavřít

Home Credit se loni vrátil k zisku. Tahounem byla Asie, vydělává už i Rusko

1. 3. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro

Skupina Home Credit loni vykázala čistý zisk 210 milionů eur (5,67 miliardy korun), v roce 2015 dosáhla ztráta 41,6 milionu eur (1,1 miliardy korun). Výrazně se na dosaženém zisku podepsalo podnikání v asijských zemí i návrat k ziskovosti v Rusku.

„K vynikajícímu výsledku přispěly všechny firmy ze skupiny Home Credit. Byla to nejen Čína, ale také Vietnam nebo Rusko a Kazachstán. Na trzích, kde jsou operace Home Creditu ještě v investiční fázi, jako Indie, Indonésie či Filipíny, jsme na velmi slibné cestě k ziskovosti,“ uvedl generální ředitel Home Credit B.V. Jiří Šmejc.

Skupina poskytla svým klientům v uplynulém roce nové úvěry v hodnotě 11,5 miliardy eur, meziročně o 76 procent víc. Asie se na tomto růstu podílí 69 procenty, tj. osmi miliardami eur. Podle jednotlivých zemí byla tahounem růstu Čína následována Vietnamem.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro:

Šéf čínského Home Creditu: Číňané si u nás půjčují hlavně na mobily

 Ondřej Frydrych

V Indii Home Credit pokračoval v regionální expanzi a nyní je přítomen v téměř 70 městech v 15 státech. Na Filipínách expandovala firma do dalších osmi provincií a působí v 21 regionech země. V Indonésii se počet zákazníků Home Creditu blíží k jednomu milionu.

Společnost má nyní v jedenácti zemích 20,1 milionu klientů, o 60 procent více než před rokem. Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.

EBF24

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

Podle žebříčku týdeníku Euro disponuje nejbohatší Čech Petr Kellner majetkem ve výši 180 až 205 miliard korun. Jiří Šmejc vlastní 10 až 13,6 miliardy korun a je 23. nejbohatším Čechem.

Čtěte dále:

Hedvábná jízda českých miliardářů: Home Credit loví indické a čínské dlužníky

Home Credit investoval 200 milionů do americké firmy Nymbus

Emise po pěti letech: Home Credit vydal dluhopisy za dvě miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).