Menu Zavřít

Homer Architects

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Gehry bude stavět ve Springfieldu

Architekt Frank O. Gehry, mimo jiné spoluautor pražského Tančícího domu, se objeví v nové řadě animovaného seriálu The Simpsons. Postavy seriálu v minulosti namluvili například Tony Blair, Rupert Murdoch, Stephen Hawking a řada dalších osobností z různých oblastí. Jako málo populárního naopak tvůrci loni odmítli fotbalistu Davida Beckhama.

WT100

Gehry bude prvním architektem, který v seriálu vystoupí. Výmluvné svědectví o výjimečnosti jeho pozice - Gehry je dnes skutečnou architektonickou superstar. Soutěže na newyorské WTC se odmítl zúčastnit s poukazem, že nabízený honorář by sotva pokryl dvě hodiny práce jeho ateliéru.

Po loni otevřené koncertní síni Walta Disneye v Los Angeles byl letos v létě podle Gehryho projektu dokončen Pritzkerův pavilon v Chicagu - amfiteátr pro letní hudební koncerty po širým nebem. Extravagantní stavba je dominantou nového parku Tisíciletí, který město přišel na téměř půl miliardy dolarů. Kryté pódium pojme kompletní symfonický orchestr včetně stopadesátičlenného sboru. Speciální zvuková aparatura by posluchačům měla zajistit podmínky srovnatelné s akustikou koncertní síně.

  • Našli jste v článku chybu?