Každý ocení, když mu někde dobře a chutně uvaří, a gastronomický recenzent zvlášť. Ono se to nezdá – podniky, kde jsou základní parametry v pořádku (budiž zahrnuty nejen nejvyšší kategorie), aby člověk hledal s lucernou. Nám naposledy dobře uvařili v Curry House na Palmovce.
Pátrat po styčných bodech mezi Palmovkou a Indií, potažmo Bangladéší, nemá v tomto případě valného smyslu, tady platí jen to, co najdete na talíři. Mýlili by se i ti, kteří by si představovali malebné etno, filtrované západoevropskou optikou. Interiér je zařízen ve stylu jakési naivní elegance, o níž svědčí kupříkladu umělé křišťálové lustry, rozhodně tu je však čisto a především teplo, což vzhledem k závějím za okny nebylo v den naší návštěvy k zahození. Na tom se s indickými majiteli podniku shodneme stoprocentně. Obsluha je výhradně domorodá, a tudíž vrcholně zdvořilá. Lidé si sem podle všeho zvykli chodit na polední menu, ale třeba i jen na kávu – „dvakrát turka do skla“ – jak si ji k našemu obveselení objednal postarší pár u vedlejšího stolu. Navzdory své exotičnosti plní zřejmě Curry House na Palmovce celou řadu společenských funkcí, a to je sympatické.
Jako zahřívací (doslova) kolo plánujeme polévku – čočkovou a kuřecí.
Aromatická čočková polévka zlatoskořicové barvy obsahuje kromě hlavní ingredience na dlouhé nudličky pokrájenou cibuli, plátky česneku, pár proužků rajčat a čerstvý koriandr. Chuť je mírně pikantní, jaké koření přesně obsahuje, těžko tipovat – spokojme se s konstatováním, že prohřeje naše útroby a nastartuje je na další, doufejme, lukulské krmě. Jedinou výtkou by pak bylo trochu více soli, než je nám milé.
Kuřecí polévku jsme si bůhvíproč představovaly jako čirý vývar – jaká to pošetilost! V misce objevujeme hustou tekutinu plnou kousků kuřecího masa, mrkve, papriky, chilli papriček a čerstvého koriandru. Lehce pálí a chutná i voní parádně, jistě zásluhou mnoha dalších ingrediencí, které ani nedokážeme identifikovat. Ke zchlazení žáru přiobjednáváme zeleninový salát (kostičky okurky, rajčat, žluté papriky, cibule, pokrájená petrželka) a raitu (římským kmínem ochucený jogurt s epizodickými kousíčky rajčat, cibule a okurky) plus plackovitou parathu aloo, což je typický indický nekynutý chléb z celozrnné pšeničné mouky, v tomto případě plněný koriandrem (brambory, které měla náplň obsahovat, nenacházíme, zřejmě splynuly s moukou). Paratha se nám zavděčila do té míry, že ji vedle rýže s chutí přikusujeme i k hlavním chodům – kuřecí tikka masale a jehněčímu rogon josh. To poslední je věru hodno kategorie specialita šéfkuchaře, v níž jsme je objevily. Křehoučké dušené kostky masa jsou zprvu maskovány fantastickou omáčkou z rajčat, zázvoru a koření s kousky nečekaných brambor. Pokrm je pikantní, což už tak „horkému“ jehněčímu dodává kardinální říz. Zjišťujeme, že porce, třebaže se původně jevila jako přiměřená, vysoce přesahuje naši kapacitu – to se ale v indických podnicích stává. Omáčky vznikají na základě velkého množství koření, jehož aroma je nejprve nutno vyčarovat opražením na přepuštěném másle či oleji. Jednotlivé přísady se pak vkládají podle přesného pořadí a v osvědčeném intervalu. Není divu, že výsledný alchymický výtvor je tak chuťově i kaloricky komplexní, že ho k zasycení není třeba tolik jako v případě jiných národních kuchyní.
Kuřecí tikka masala obsahuje kostky masa marinovaného ve směsi jogurtu a koření a upraveného v tanduru (tradiční hliněné peci). Podávají se v místní – skvostné – variantě proslavené omáčky (jakýsi průzkum variant napočítal téměř 70!), která je jednou z nejlepších, kterou jsme kdy ochutnaly. Kromě směsi mletých koření obsahuje hodně čerstvého zázvoru – samozřejmě v mixované formě – máslo, rajčatový protlak, smetanu, kokos a mandle. Jedním slovem báječné! Zatímco se vám už možná sbíhají sliny, dopustíme se malého exkurzu do historie tohoto pokrmu. Jeho původ není zcela jasný. Údajně vznikl v Británii, ve skotském Glasgow, kdy jistý šéfkuchař pohotově zaimprovizoval a ke kuřeti tikka (pečeném v tanduru) vyrobil hostovi, nespokojenému se „suchostí“ pokrmu, omáčku masala (směs koření). Mnoho indických kuchařů však skotské prvenství neuznává a tvrdí, že chicken tikka masala je jednou z mnoha variací jídla, které si oblíbili už mughalští císaři. Ti vládli říši muslimů, pocházejících z území dnešního Afghánistánu, přičemž ovládali významnou část indického subkontinentu po dobu téměř 300 let. Mimochodem z doby vládnutí Mughalů (1526–1857) se dochovalo mnoho úchvatných staveb – nejznámější z nich je proslulý Tádž Mahál.
Ať už ji vymyslel kdokoli, chicken tikka masala je absolutní jedničkou restaurací ve Spojeném království, a bývalý ministr zahraničí Robin Cook ji dokonce označil za britské národní jídlo!
Starosti s výběrem dezertu pro dnešek logicky odpadají. Zdejší personál je však jiného názoru. Vida, že si občas učiníme nějakou tu poznámku, přináší nám alespoň na ochutnání talíř s kostičkami mandlové a mangové zmrzliny kulfi s „trendy“ cákanci malinově červeného sirupu (v tradiční restauraci značně mimo…) a oranžovou bobulkou physalisu uprostřed. Nácvik indických sladkostí už máme dávno za sebou, s výjimkou docela lahodného rýžového pudinku si nás na rozdíl od předkrmů a hlavních chodů nikdy úplně nezískaly, a tak lze jen konstatovat, že zdejší zmrzlina ke své chvále neobsahuje obligátní krystalky ledu, mandlová varianta pak chutná po tvarohu a vzdáleně připomíná starého dobrého Míšu.
Za onu úžasnou paletu chutí a vůní platíme 834 Kč, což se v poměru ke kvalitě a množství požitého jídla jeví jako vyloženě znamenitá investice. I cena nápojů je příjemná – jak sympatické v době, kdy se jiné podniky nestydí za láhev vody účtovat nehorázné částky! Těšíme se, jak tam příště ochutnáme další lahůdky – třeba z Bangladéše.
Curry House
Indian & Bangladeshi Restaurant
Adresa: Novákových 7, Praha 8
Tel.: 284 684 417, 775 621 115
www.curryhouse.cz
Otevírací doba: po–pá 11–22, so–ne 13–22
Druh kuchyně: indická a bangladéšská
Cena vody: Bonaqua 0,33 l ………………. 20 Kč
Hodnocení restaurace:
jídlo 48 bodů z 50
servis 19 bodů z 20
nápoje 10 bodů z 10
prostředí 7 bodů z 10
Kvalita/cena 10 bodů z 10
Celkem 94 bodů ze 100
VALUE FOR MONEY 10/10
+ Vynikající ukázka indicko-bangladéšské kuchyně za více než dostupnou cenu
- Za kávou a sladkostmi raději jinam
Výběr z jídelního lístku:
Krevetové poori (100 g) 110,-
Středně ostré krevety, servírované na smaženém chlebu.
Míchané předkrmy (pro 2 osoby) 220,-
•Kuřecí tikka
•Masová samosa
•Cibulové bhajee
•Zeleninová samosa
Kuře na másle (150 g) 165,-
Grilované kuře, marinované v jemně pikantní rajčatovo-máslové omáčce lahodné chuti.
Rezela (bengálský pokrm) (150 g)
Středně ostrá zahuštěná omáčka se smaženou cibulí, jogurtem, česneko-zázvorovou pastou a bengálským kořením.
Šiš kebab (150 g) 145,-
Mleté maso s exotickým kořením, připravené v peci Tandoor.
Hovězí kari 150,-
Kuřecí madras 145,-
Krevetové vindaloo 170,-
Královské krevety phall 315,-
Zeleninové bhuna 125,-
Kuřecí korma 155,-
Rýžový pudink 45,-
Tradiční sladký indický desert z rýže, smetany a pistáciových ořišků.