Menu Zavřít

Hospodářská komora navrhla paušální daň

26. 5. 2016
Autor: E15

Hospodářská komora ČR navrhla paušální daň nahrazující daň z příjmů fyzických osob a odvody podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění. Paušální daň by zjednodušila život podnikatelům, řekl dnes na sněmu komory v Olomouci její prezident Vladimír Dlouhý. Vláda ale podle premiéra Bohuslava Sobotky v tomto volebním období už žádné změny v daňovém systému nechystá.

„Podnikatelé by tak (díky paušální dani) místo vyplňování tří různých formulářů, komunikace s různými institucemi a postupného odesílání peněz na různé účty řešili pouze jednu platbu finančnímu úřadu. Ten by pak částku přerozdělil mezi další instituce, tedy správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně,“ uvedl Dlouhý.

Paušální daň by podle něj výrazně snížila administrativní zátěž podnikatelů. Živnostníkovi by stačilo jednou ročně poslat finančnímu úřadu zákonem danou pevnou částku. Dlouhý uvedl, že parametry paušální daně by respektovaly současnou úroveň odvodového zatížení drobných podnikatelů, zjednodušily by však systém placení, komunikace a kontroly ze strany státu.

„Hospodářská komora chce zahájit diskusi nad tímto tématem, oslovíme všechny relevantní politické strany a další experty pro vytvoření přijatelného konkrétního modelu, který by tuto naši myšlenku naplnil. Věříme, že myšlenka nalezne odezvu mezi politiky, tak aby se stala jedním z východisek programů politických stran pro příští volební období,“ řekl Dlouhý.

Sobotka novinářům řekl, že vláda v tomto volebním období už nepočítá se změnami v daňovém systému. „Koalice se dohodla na opatřeních, která mají eliminovat daňové úniky, čili to je naše priorita a to bychom rádi dotáhli do konce,“ uvedl Sobotka. Ministerstvo financí ale podle Sobotky začalo pracovat na přípravě nového zákona o dani z příjmu, přičemž klíčovým parametrem všech daňových změn musí být spravedlnost. „Potřebujeme, aby v ČR byly spravedlivě zdaněny příjmy. Je důležité, aby tady bylo vyváženo zdanění mezi podnikateli a zaměstnanci,“ dodal.

Deficit českého rozpočtu má postupně klesat. Čtěte:

Babiš navrhuje schodek 48,5 miliard, může ale vyrůst

 Babiš,

Podle Dlouhého bude projekt paušální daně posuzovat a případně uvádět v život až nová vláda. „Chtěli bychom, aby se to (paušální daň) třeba dostalo do programového prohlášení nové vlády. Nebo aby aspoň některé politické strany, doufejme úspěšné, to měly ve svém programu a začalo se o tom hovořit,“ řekl.

Dlouhý řekl, že Hospodářská komora zatím nemá analýzu dopadu paušální daně na příjmy státního rozpočtu. Míní ale, že díky výraznému zjednodušení by paušální daň odváděli i podnikatelé, kteří se nyní snaží daňovou povinnost minimalizovat či obcházet. „Mohlo by se také stát, že by to (zavedení paušální daně) mělo spíš pozitivnější než negativní efekt dopadu do státního rozpočtu, a to i tehdy, kdyby třeba ten paušál nemusel být nastaven příliš vysoko,“ řekl prezident komory.

Hospodářská komora zároveň připravuje vlastní elektronický systém nazvaný PES, který bude podnikatele za mírný poplatek včas informovat o jejich povinnostech a nabízet jim potřebné formuláře.


Čtěte dále:

Země EU souhlasí s unijním seznamem daňových rájů

ebf - tip - debata

Dluh Španělska už překonal velikost ekonomiky

Nízké daně? Offshore už není, co býval

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).