Menu Zavřít

Hospodářská komora pomůže průmyslu prostřednictvím projektu TechNet

3. 5. 2011
Autor: profit

Navzdory dlouholeté tradici se textilní výroba v naší zemi v posledních letech potýká s vážnými problémy. Pro zvyšování konkurenceschopnosti a tím i rozvoj českého textilnictví je nezbytná úzká spolupráce výzkumných pracovišť a firem. Právě na této základní myšlence vznikl projekt TechNet.

Hospodářská komora pomůže průmyslu prostřednictvím projektu TechNet

Foto: Profimedia.cz

Měl by napomoci většímu propojení výzkumu, vývoje a technické praxe, což firmám umožní rychle a efektivně využívat ve výrobě nové textilní materiály a technologie. Výzkumným pracovištím zase tato spolupráce přinese finanční prostředky nezbytné pro další bádání.

Cílem projektu je přispět k odstranění komunikačních bariér mezi potenciálními partnery z akademické obce a podnikatelské sféry a nastavení takových společných aktivit, které umožní systematickou a dlouhodobou spolupráci partnerů zapojených v projektu. Realizátorem projektu je Technická univerzita v Liberci spolu s partnery Hospodářskou komorou ČR, Asociací textilního, oděvního a kožedělného průmyslu, Českým vysokým učením technickým a agenturou CzechInvest. V projektu jde mimo jiné o vytvoření aktivní komunikační sítě v oblasti nových materiálů a technologií, která zahrnuje hodnocení jakosti a spolehlivosti výroby.

Projekt je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Potrvá do podzimu roku 2012.  „Jednoznačným přínosem projektu TechNet je to, že tuzemské firmy získají přístup k nejnovějším  textilním technologiím a materiálům a  budou přímo zapojeny do výzkumu realizovaného na Technické universitě v Liberci. Projekt by tak měl přispět k rozvoji nejen tohoto tradičního českého průmyslového odvětví, ale i dalších oborů hospodářství, kde se uplatňují textilní výrobky,“ řekl Ladislav Kudláček, hlavní koordinátor projektu TechNet za Hospodářskou komoru ČR. Hospodářská komora v rámci projektu zřídila za podpory krajských hospodářských a regionálních komor celkem 12 kontaktních center rozmístěných po celé České republice.

Vyškolení pracovníci na nich podnikatelům nabídnou pomoc při komunikaci s odbornou sférou inovací a výrobků, mj. poskytnou kontakty na konkrétní akademické pracovníky, kteří mohou pomoci řešit aktuální problémy při výrobě, a to nejen textilu a nanovláken. Na kontaktní centra se mohou obracet podnikatelé nejen z textilního průmyslu, ale i z jiných odvětví, kde se uplatňují textilní výrobky – stavebnictví, automobilového průmyslu, obuvnictví atd. Síť kontaktních míst je schopna operativně řešit požadavky partnerů projektu, přinášet aktuální informace o vzájemné spolupráci a zlepšit konkurenceschopnost firem prostřednictvím zapojení inovací do výroby.

Hospodářská komora České republiky jako nejvýznamnější organizace zastupující zájmy průmyslu a podnikatelů u nás již dlouho prosazuje to, aby byly vědecké poznatky více využívány v praxi, například ve výrobě českých podniků. Bez užšího propojení vědy, výzkumu a inovací se zkrátka neobejdeme. V tomto smyslu je projekt TechNet krokem správným směrem, protože posílí inovační potenciál českých firem. Ty budou moci díky přístupu k nejnovějším vědeckým poznatkům zvyšovat úroveň svých výrobků a technologií a najdou tak pro ně lepší uplatnění na trhu,“ konstatoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

WT100

Předání zkušeností, představení výrobku či materiálu prostřednictvím konkrétní a známé osoby, partnera či spolupracovníka je nejúčinnějším nástrojem k prolomení bariér nedůvěry mezi podniky a školami. Příkladem je spolupráce na  přípravě absolventů pro technickou praxi, která vychází z konkrétních návrhů a požadavků průmyslových podniků. Tyto podněty byly a jsou získávány  například na seminářích projektu, jako byly semináře Moderní technologie výroby tkanin či Project Management,“  potvrdila Blanka Tomková z Technické university v Liberci, vedoucí projektu TechNet.

Textilní fakulta Technické university Liberec je v současné době jedinou tuzemskou vysokou školou, jež se vedle vzdělávání cíleně zabývá výzkumem a vývojem textilních materiálů a technologií. Světový věhlas a respekt univerzitě přinesly úspěchy ve výzkumu v oblasti materiálu třetího tisíciletí – nanovlákna. Technologie výroby nanovlákna je vynálezem vzešlým z její týmové spolupráce se společností Elmarco, s. r. o. Více informací o projektu TechNet naleznete na www.komora.cz/technet  a  http://technet.tul.cz/

  • Našli jste v článku chybu?