Menu Zavřít

HOZENÁ RUKAVICE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C í r k e v

Spory mezi vládou a katolickou církví o složení vládní komise, která má vyřešit vztah státu a církví, jsou zřejmě u konce. Ministr kultury Pavel Dostál totiž navrhl, aby v komisi zasedli evangelický filozof Ladislav Hejdánek a katolický intelektuál Jan Sokol.

V listopadu loňského roku bojkotovala katolická církev vznik komise tím, že do ní odmítla jmenovat své zástupce. Protestovala tak proti návrhům ministra Dostála, který bez dříve slíbeného dialogu navrhl vládě pro církve nepřijatelné členy komise - advokáta Aleše Pejchala, který vyhrál několik majetkových sporů s katolickou církví, bývalou poradkyni pro církevní záležitosti expremiéra Václava Klause a nynější ředitelku odboru církví ministerstva kultury Janu Řepovou a spisovatele Zdeňka Mahlera. Kardinál Miloslav Vlk tehdy vládu označil za nedůvěryhodnou, protože neplní předem dané sliby.

WT100

Nyní se zdá, že se ministr Dostál spolu s kardinálem Vlkem a předsedou Ekumenické rady církví Radimem Smetanou konečně domluvili. Dostál z problémů v komunikaci s církví obvinil média a začal vyjednávat v „přátelské atmosféře . Po snídani v Arcibiskupském paláci, na kterou jej spolu se Smetanou pozval katolický primas, prohlásil, že rozhodně nesmýšlí antiklerikálně: „Není pravda, že trpím zážitkem z dětství, kdy mě nějaký kněz ztřískal rákoskou.

A výsledek tohoto ministerského veletoče? V sedmnáctičlenné komisi usedne osm vládních expertů, čtyři zástupci katolické církve, čtyři zástupci Ekumenické rady církví a jeden představitel Federace židovských obcí. Církevní hodnostáři sdělí ministerstvu své návrhy příští týden. Do čtrnácti dnů bude o jménech informována celá vláda.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).