Menu Zavřít

Hozená rukavice Amazonu? Alza otevřela v Chrášťanech nové logistické centrum s největším tuzemským showroomem bílých spotřebičů

20. 10. 2021
Autor: Alza.cz
  • Internetový prodejce Alza.cz v pátek slavnostně otevřel své další logistické centrum. Nachází se v Chrášťanech u Prahy

  • Společnost má k dispozici přes 36 tisíc metrů čtverečních užitné plochy, kterou využije mimo jiné k uskladnění více než 10 milionů kusů zboží

  • Kromě samotných skladů lze v distribučním centru nalézt i nový showroom, jenž podle vyjádření firmy nabízí nejrozsáhlejší výstavu bílých spotřebičů v celém Česku

  • Součástí areálu je i venkovní park, který je dostupný veřejnosti a ve kterém zákazníci naleznou třeba i discgolfové hřiště


Středočeské obce Dobrovíz a Chrášťany dělí vzdušnou čarou sotva pět kilometrů. Stejně daleko jsou od sebe i dvě z nejmodernějších distribučních center, která se na území Česka nacházejí. První z nich patří americké společnosti Amazon, to druhé pak tuzemské Alze, která jej slavnostně otevřela teprve minulý pátek.

Není to jediný logistický park, kterým se český internetový obchod může u nás pochlubit, od těch předešlých se však v lecčem odlišuje. Tím největším lákadlem pro veřejnost je bezpochyby jeho showroom. Rozkládá se na ploše 1200 metrů čtverečních a nabízí nejrozsáhlejší výstavu bílých spotřebičů v České republice. Ve srovnání s ostatními showroomy Alzy je navíc i jinak koncepčně vyřešen. Namísto tradičního regálového pojetí vsadili designéři vsadili na styl „Shop In Shop“, kde jsou spotřebiče integrovány do předem postavených interiérů.

Přes 10 milionů kusů zboží

Za výstavbou zbrusu nového parku ležícího západně od centra Prahy stojí globální developerská firma GLP. A ačkoliv byl zprovozněn již koncem minulého týdne, zcela hotov bude teprve v prvním čtvrtletí příštího roku.

Z celkových 40 tisíc čtverečních metrů je aktuálně dokončeno prvních pětadvacet tisíc. Samotné Alze přitom náleží tisíc devatenáct s tím, že díky vestavěnému mezaninu byla užitná plocha rozšířena na více než 36 tisíc metrů čtverečních. Co se nabídky zboží týče, uloženo zde má být přes 120 tisíc produktů, z nichž jedna šestina bude dostupná k odběru okamžitě po objednání, slibuje společnost. V období před vánoční špičkou má být v Chrášťanech alokováno až 10,6 milionů kusů zboží, které se bude následně rozesílat do poboček a AlzaBoxů na jihu a západě Čech.

AlzaBoxy (skoro) pro všechny. Český internetový gigant zpřístupňuje své výdejní schránky tisícům e-shopů a dopravců
Přečtěte si také:

AlzaBoxy (skoro) pro všechny. Český internetový gigant zpřístupňuje své výdejní schránky tisícům e-shopů a dopravců

„Zkušenosti z posledního roku ukazují, že je důležité tvořit si skladové zásoby, abychom dokázali i přes složitou situaci na mezinárodních trzích našim zákazníkům stále nabízet široké portfolio produktů s co nejrychlejším dodáním,“ konstatuje Jan Moudřík, ředitel expanze a facility. „K tomu je zapotřebí nejen dostatečná finanční stabilita, ale právě i moderní sklady umožňující snadnou a rychlou obsluhu zákazníků.“

Tu jim zajistí mimo jiné dva AlzaDrivy, kde si budou moci lidé vyzvednout objednané zboží přímo z auta, podobně jako je tomu například ve fastfoodových řetězcích. Ty jsou navíc přizpůsobeny tak, aby si v nich zákaznici mohli odebrat i pračky, lednice a jiné zboží podobně velkých rozměrů.

Moderní v každém ohledu

Na novém distribučním centru Alzy je zajímavé rovněž to, co se nachází okolo něj. GLP Park Praha Chrášťany, jak zní oficiální název objektu, je totiž obklopen přírodou, ke které se zároveň díky způsobu, jakým byl navržen, snaží být co možná nejohleduplnější.

„Vnější parková úprava je volně přístupná veřejnosti, zahrnuje i takzvanou food truck zónu s možností rychlého občerstvení, discgolfové hřiště a venkovní prostor pro odpočinek,“ prozrazuje Jan Palek, ředitel společnosti GLP pro Českou republiku a Slovensko.

Samotná hala podle něj splňuje nízkoenergetické standardy a byla vybavena technologií pro efektivní řízení provozu, energií, vody a klimatizace. Aktuální plány navíc počítají s tím, že střecha bude osazena fotovoltaikou a na parkovištích budou mít zákazníci k dispozici elektronabíječky.

Skladových prostor je nedostatek

Ačkoliv Alza, Okay a jí podobné firmy v posledních měsících staví jak zběsilé, faktem je, že vlivem pandemie, během které zažil nejen tuzemský e-commerce sektor nebývalý rozmach, se množství dostupných skladových ploch v Česku razantně zmenšilo. Podle nedávných údajů společnosti BNP Paribas Real Estate jich bylo jen za první pololetí tohoto roku pronajato na 1,2 milionu čtverečních metrů. Vloni to přitom za celých 12 měsíců bylo nějakých 1,37 milionu.

EBF24

Rapidně rostoucí e-commerce sektor si vybírá svoji daň. Česko se potýká s nedostatkem skladů a výrobních hal
Přečtěte si také:

Rapidně rostoucí e-commerce sektor si vybírá svoji daň. Česko se potýká s nedostatkem skladů a výrobních hal

Vysoká poptávka pochopitelně žene nahoru i ceny pronájmů. Koncem srpna platily firmy za metr skladové plochy i 135 korun měsíčně, přičemž míra neobsazenosti logistických skladů a průmyslových hal klesla k úrovni pouhých 2,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).