POSTŘIŽINSKÝ PIVOVAR NYMBURK Upoutat na svoji značku může výrobce piva různými způsoby. Netradiční způsob zvolil pivovar Nymburk. Své produkty spojuje se jménem spisovatele Bohumila Hrabala a jeho Postřižinami. Malé pivovary vymýšlejí nejrůznější způsoby jak se prosadit proti pivním gigantům typu Plzeňský Prazdroj či Staropramen.
POSTŘIŽINSKÝ PIVOVAR NYMBURK Upoutat na svoji značku může výrobce piva různými způsoby. Netradiční způsob zvolil pivovar Nymburk. Své produkty spojuje se jménem spisovatele Bohumila Hrabala a jeho Postřižinami.
Malé pivovary vymýšlejí nejrůznější způsoby jak se prosadit proti pivním gigantům typu Plzeňský Prazdroj či Staropramen. Pivovar Nymburk se například rozhodl spojit svoje pivo se jménem spisovatele Bohumila Hrabala. „V minulosti jsme stáli před otázkou, na jaké značce postavit rozvoj firmy. Tehdy byl marketing v Čechách v plenkách. Říká se, že úspěšní musí mít štěstí. My jsme ho měli. Na nás je neustále připomínat lidem, že Hrabal, Postřižiny a pivo je Nymburk,“ říká ředitel pivovaru Pavel Benák. Bohumil Hrabal prožil v samotném pivovaru osmadvacet let, kdy jeho otec v nymburském pivovaru pracoval.
TAM, KAM ČŮRAJÍ PSI
Hrabal dal ještě za svého života k používání názvů jednotlivých produktů souhlas. Dnes tak můžeme v nabídce pivovaru najít produkty jako Doktorova osmička, Pepinova desítka, Francinův ležák. To nejlepší si pivovar nechal pro speciální třináctistupňové pivo, které se jmenuje Bogan, což je přezdívka Bohumila Hrabala. Na všech etiketách nymburského pivovaru navíc najdete fotografii spisovatele.
Když chtěl pivovar připomenout život Bohumila Hrabala v pivovaru pamětní deskou, držel se přesně spisovatelových slov: „Já žádnou desku nechci, ale když, tak jen ve výšce, kam čůrají psi.“ Pamětní desku v nymburském pivovaru opravdu nehledejte ve výšce očí, ale ve výšce kolen.
Spjatost s dílem Postřižiny dotahuje nymburský pivovar do detailu i tím, že pro své zaměstnance koná zabijačku, tak jak se uskutečnila ve filmovém zpracování. „Pravidelně v březnu si hned dva zlomí nohu,“ říká ředitel pivovaru Pavel Benák a dodává: „Vůně ovaru a jitrniček prostě k nymburskému pivovaru patří.“
ZAJÍMÁ NÁS HLAVNĚ REGION
Jak se může malý pivovar oproti pivním gigantům obecně prosadit? „Patříme mezi lokální pivovary. Především tak chceme být vnímáni veřejností. Držíme se zásady vařit poctivé české pivo klasickým způsobem s kvašením v otevřených kádích s dokvašením v ležáckých tancích za dobrou cenu. K tomu přidáme dobrý a rychlý servis fundovanými a plně kompetentními pracovníky. V neposlední řadě je to i budování naší značky,“ reaguje Benák.
Pivovar byl součástí Středočeských pivovarů Velké Popovice a později Pivovarů Bohemia Praha. V roce 1996 došlo k osamostatnění pivovaru Nymburk. Majetek byl v nájmu bývalé mateřské společnosti až do roku 2000, kdy byl odkoupen. V současné době vyrábí nymburský pivovar osm druhů piv. V minulém roce dosáhl výstav téměř 150 tisíc hektolitrů. Pětina z tohoto množství přitom směřovala do zahraničí, zejména do Německa, Švédska, Francie, Itálie a Slovinska.
Řediteli Benákovi dělá radost neustále se zvyšující počet malých pivovarů. „Myslím si, že pivo je fenomén. Zvlášť u nás, kde máme nejvyšší spotřebu na hlavu. Je dobře, že vznikají minipivovary. Já je však vůbec nepovažuji za konkurenci. Naopak nám pomohou zachránit a rozšířit paletu chutí piva u nás,“ říká k tomu Benák. V nejbližších dnech chce pivovar představit výrobek, který by se měl vymykat současně vyráběnému sortimentu piva. „Je určen ale především pro zahraniční trhy. Nechme se však překvapit,“ tají podrobnosti ředitel pivovaru.