Menu Zavřít

Hrátky s kyanidy. Bývalí vlastníci Mostecké uhelné investují půl miliardy do Draslovky

26. 10. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Byznysmeni Petr Pudil a Vasil Bobela se zaměřují na chemický průmysl. Bývalí spoluvlastníci Mostecké uhelné investují půl miliardy do rozvoje kolínské Draslovky.

Pudil a Bobela zbohatli v minulém desetiletí jako spoluvlastníci uhelných lomů na Mostecku, které prodali Pavlu Tykačovi. Poté rozjeli byznys v oboru výstavby větrných a solárních elektráren. V poslední době se jejich pozornost zaměřuje na jinou oblast – na chemický průmysl.

Spolu s třetím partnerem investiční skupiny bpd Partners Janem Dobrovským plánují někdejší spolumajitelé MUS investovat 500 milionů korun do modernizace a rozšíření výroby v kolínské chemičce Lučební závody Draslovka. Záměr již prošel posouzením dopadů na ministerstvu životního prostředí. Bývalí spolumajitelé Mostecké uhelné vlastní kolínskou Draslovku od roku 2013.


Zlaté sluneční žně. Majitelé elektráren si vyplácejí dividendy

Ilustrační foto


Z dokumentace předložené investorem lze vyčíst, že objem výroby alkalických kyanidů se má zvýšit ze 17 tisíc na 23 tisíc tun ročně. Nacházejí využití při těžbě zlata či v gumárenském průmyslu a poptávka po nich dlouhodobě roste. I když se většině lidí při zmínce o kyanidu vybaví zdraví nebezpečná látka, nacházejí produkty kyanové chemie využití také v zemědělství a farmacii.

Lučební závody Draslovka již v minulých letech výrazně navyšovaly produkci. Ještě v roce 2007 se jednalo o chemičku s tržbami 600 milionů korun a desetimilionovým ziskem. V rekordním roce 2015 se tržby vyšplhaly na 1,34 miliardy a čistý zisk na 194 milionů korun. Loni se kolínské chemičce tolik nedařilo a finanční výsledky byly o něco slabší.

Přečtěte si také:

EBF24

Pomníček Milošových omylů. Mentor politické scény má za sebou horu přehmatů

Tykač nechal své kolegy dobře vydělat. Dienstl si odnesl téměř miliardu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).