Menu Zavřít

Hrátky s Pitrem

3. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Převod sporné pohledávky situaci nijak podstatně nemění

Bleskový souhlas dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA) s převodem čtyřmiliardové pohledávky za Setuzou na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) a silná slova pronášená politiky ČSSD v této souvislosti budí mezi zasvěcenými účastníky transakce pochybnosti. Zdůvodnění vládních úředníků, proč je třeba pohledávku převést, vycházelo především ze skutečnosti, že tímto převodem je podmíněna platnost notářského zápisu, v němž Setuza svůj dluh uznala. Jinak by prý mohly vzniknout státu vážné problémy při vymáhání dluhu. Premiér Paroubek dokonce označil Vlastimila Tlustého, který převod kritizoval, za spojence Tomáše Pitra, údajného spolumajitele této významné potravinářské firmy, a poslanec Miloslav Kala prohlásil, že pokud k převodu nedojde do 15. února, zhorší se bonita pohledávky.

Spíše z louže do bláta.

Reálná situace je však jiná. Z notářského zápisu, který má týdeník EURO k dispozici, vůbec nevyplývá, že by jeho platnost byla podmíněna převodem pohledávky na PGRLF. Naopak je zde souhlas Setuzy s vykonatelností pohledávky formou exekuce ze strany ČKA, případně PGRLF, pokud Setuza nesplatí svůj uznaný závazek do devadesáti dnů poté, co vláda přijme usnesení o převodu pohledávky na fond. Toto usnesení bylo přijato 16. listopadu minulého roku, a tak by ČKA mohla zmíněného 15. února zabavit majetek Setuzy. Dokonce by ho zabavit měla, protože je povinna postupovat s péčí řádného hospodáře.
Jenže to vše by platilo bez jakýchkoli pochybností, pokud by Setuza již v říjnu, tedy před usnesením vlády, neodstoupila kvůli půldruharoční vládní nečinnosti od dohody o uznání závazku a jeho vykonatelnosti. Toto odstoupení je dle zápisu účinné okamžikem doručení druhé straně, tedy ČKA. Agentura odmítla odstoupení uznat a Setuza podala tedy určovací žalobu. „Od notářského zápisu Setuza odstoupila po osmnácti měsících bezvýsledného vyjednávání, kdy ministerstvo financí jako nadřízený orgán ČKA veřejně deklarovalo odmítnutí převodu sporné pohledávky na PGRLF,“ podotkla minulou středu mluvčí firmy Marie Logrová. ČKA odstoupení odmítá uznat, ale právní rozbor Setuzy tvrdí, že protistrana prý nesplnila podmínky notářského zápisu, přičemž se „po celou dobu trvání ani nesnažila o jeho naplnění“. Soud tedy bude nyní rozhodovat, zda je notářský zápis a dohoda o vykonatelnosti platná. ČKA tak nyní postupuje na PGRLF pohledávku s vážnými právními vadami a je otázkou, zda právě tento krok nepovede ke zhoršení bonity pohledávky za Setuzou, tedy k opačnému důsledku, než jak o něm hovořil socialistický poslanec Kala. PGRLF navíc jako nový majitel pohledávky bude ve složitější situaci, protože pro podobné právní spory není dostatečně vybaven. Jinak je v zásadě lhostejné, která státní organizace s pohledávkou hospodaří. Pokud ovšem nezačneme uvažovat tak, že ČKA je vždy povinna prodávat aktiva ve veřejné soutěži, zatímco PGRLF nikoli. V minulosti fond dokonce prodával aktiva bez vědomí vlády, jen na základě rozhodnutí ministra zemědělství. Například v případě 38 procent státních akcií Setuzy či ještě dříve v případě státního podílu v Madetě. Nyní by však podobný postup s pohledávkou Setuzy byl pro sociální demokraty politickou sebevraždou. Snad se tedy tentokrát bez tendru prodávat nebude.

CIF24

Defilé zájemců.

Problém by nemusel být ani s uznáním pohledávky. Představitelé Setuzy v minulých dnech vyjádřili ochotu pohledávku opětovně uznat, ale jen v případě, že bude nabyvatel vyhovovat jejich představám. Tomáš Pitr, poradce vedení Setuzy, označil jako vhodného kupce skupinu PPF, která by se měla stát i majoritním akcionářem firmy (po odkupu akcií od společnosti Český olej, kde existuje opce). PPF za pohledávku nabízí 570 milionů korun.
Není ale sama. Do hry 19. ledna vstoupila neznámá rakouská firma Hofmann, Martens, Hinrichs (HMH), která poslala šéfovi ČKA Zdeňku Čápovi dopis, v němž píše, že má o pohledávku zájem. HMH však na rozdíl od PPF cenu neuvedla. Firma je připravena jednat s ČKA a se zástupci firmy Český olej. „Dopis od HMH jsme také dostali, ale nereagovali jsme na něj,“ řekl týdeníku EURO Pitr. Odmítá také spekulaci, že by za HMH stáli podnikatelé kolem Setuzy.
HMH má však zájem o převzetí celé Setuzy. Prvním krokem by měla být koupě pohledávky. Týdeníku EURO to minulý týden potvrdil jednatel HMH Eugen Hinrichs-Schramm. Nabídkovou cenu prozradit nechtěl, s tím, že se s celou situací zatím seznamuje a doufá, že v nejbližší době začnou konkrétní jednání. „Víme o zájmu PPF. Když jsme ale zaslechli její nabídku ve výši 570 milionů korun, tak jsme ze židle nespadli. Takovou cenu jsme očekávali,“ dodal Hinrichs-Schramm s tím, že konkrétní odpověď z Česka zatím neobdrželi. „Jen nám zavolali z ČKA, že celá věc je v současnosti složitá kvůli možnému převodu pohledávky na PGRLF,“ řekl Hinrichs-Schramm. „Nám je ale v podstatě jedno, zda pohledávku koupíme od ČKA či od PGRLF,“ konstatoval. HMH je typická poradenská firma se širokým záběrem činností, jako strategické poradenství, restrukturalizace či firemní financování. Zaměřuje se hlavně na Rakousko, její webová stránka je pouze v němčině. V Česku doposud žádné aktivity nevyvíjela.
Zájemců o pohledávku je ale nejspíše řada. Kromě PPF a HMH se na trhu začalo také hovořit o vážném zájmu chemicko-potravinářského světového gigantu Proctor & Gamble. Časopis Týden napsal, že majitel Agrofertu Andrej Babiš, který má o Setuzu rovněž zájem, tvrdí, že hodnota pohledávky je dokonce více než miliarda korun. To je však v rozporu se všemi odhady, které dělaly přední poradenské firmy, jež se nedostaly k vyšším částkám než 465 milionů. V posledních letech z firmy odtekly stamiliony korun za splátky směnek, jimiž byly zaplaceny takzvané Nemethovy pohledávky použité k zápočtu, který byl nyní na základě zmíněného notářského zápisu prohlášen za neplatný. Skutečnou hodnotu firmy může ověřit jenom soutěž. S jejím organizováním však má bezesporu větší zkušenosti ČKA než PGRLF.

Socialistické brzdy.

Za povšimnutí přitom stojí, že to nepochybně nebyli poslanci za ODS, kdo zdržoval převod z agentury na fond, byť Vlastimil Tlustý tuto transakci veřejně kritizoval a dožadoval se soutěže vyhlášené Českou konsolidační agenturou. Nakonec ani nemohli. A nejen proto, že z devíti členů rady měli obsazena jen tři místa. Dozorčí rada již loni schválila záměr představenstva postoupit vládě k rozhodnutí převod pohledávky. Po usnesení z 16. listopadu loňského roku tak transakci fakticky nic nebránilo. Ministr financí však požádal o schválení dozorčí radou. Ta připravila usnesení, v němž transakci bere na vědomí, ale neschvaluje, protože vzhledem k rozhodnutí vlády k tomu není důvod. První zasedání, při němž se o tomto návrhu jednalo, nezablokoval žádný člen ODS, ale bývalý člen ČSSD a poslanec Josef Hojdar, který měl četné výhrady k převodu pohledávky z ČKA. Další zasedání k tématu Setuza zablokoval opět sociální demokrat Miloslav Vlček. Posledním, kdo zdržoval, byl služebně nejmladší člen dozorčí rady a opět poslanec ČSSD Miloslav Kala, který se dožadoval zhodnocení všech variant naložení se čtyřmiliardovou pohledávkou za Setuzou. Tyto skutečnosti lze ověřit z příslušných zápisů z jednání dozorčí rady.
Minulý týden rada v zúžené sestavě, již bez Poslaneckou sněmovnou odvolaných členů Vlastimila Tlustého a Vladimíra Doležala, nakonec převod posvětila. Vydala ovšem výrok, že schvaluje, ale zároveň upozorňuje ministra financí Bohuslava Sobotku, že jde o krok, který je v rozporu s pravidly péče řádného hospodáře. Snad fond pod novým ministrem zemědělství už bude tato pravidla ctít do puntíku. Naléhavost, s níž za převod bojovali členové vlády za ČSSD, je však těžko pochopitelná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).