Menu Zavřít

HROB SEBEVRAHŮ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Už víme, co je to opoziční smlouva. Poznali jsme totiž, jak funguje v podnikové praxi. Ivan Langer otevřeně přiznal, že vyjednával s ministrem financí Ivem Svobodou o obsazení statutárních orgánů v klíčových podnicích s významnou majetkovou účastí státu. Sedět v dozorčí radě či představenstvu velké společnosti typu ČEZ, Česká spořitelna či Unipetrol je bezvadný džob, který nese stovky tisíc ročně. Nemusíte se předřít, máte ohromný vliv a jste dobře placen. Například o& nbsp;České spořitelně se tvrdí, že každý z členů představenstva inkasoval za jedno zasedání šedesát tisíc. Není tedy divu, že o obsazení takových postů se vždy usilovně bojuje. A jak přiznal Ivan Langer, o těchto postech byla a j e i opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD.

Když personální zemětřesení postihlo ČEZ, vyslala ODS Ivana Langra, aby sociálním demokratům tlumočil nespokojenost a pohrozil vypovězením dohody. Nelíbilo se nám tak velké a nesmyslné zemětřesení, říká bezelstně Ivan Langr. A bez kapky s tudu dodává, že v případě České spořitelny, kde v dozorčí radě zůstala Livia Klausová, za ni lobboval u ministra Svobody.

Sociální demokraté, svázáni opoziční smlouvou, pak veřejnosti sdělují, že paní Klausová je skutečnou odbornicí, která si místo v dozorčí radě zaslouží. Zatímco dříve jsme ze Zemáku slýchali, že jedinou kvalifikací paní Livie je politická funkce jej ího chotě. Dosazovat své přátele a rodinné příslušníky do společností, na které má politik z titulu své funkce vliv, je krajně neslušné. Většině občanů se totiž vždy lépe žije ve společnosti, kde pro dosažení úspěchu jsou podstatné osobní píle, talent, p racovitost, a nikoliv rodina původu a politické konexe. Budou-li sociální vědci hledat zemi, kde by dobře šlo zkoumat nepotismus vládnoucí strany, mohou se směle obrátit na Miloše Zemana. Jeho vláda se totiž ani nenamáhá své nepotické praktiky skrývat.

CIF24

Sociologické výzkumy ukázaly, že velká část občanů České republiky nejen ztratila důvěru ve vládu a Parlament své země, ale zároveň správně identifikovala, že nejdůležitější je mít správné konexe. Znát se s vlivnými lidmi a nejlépe být je jich příbuzný či rodinný přítel. Kabinet Miloše Zemana svým každodenním jednáním toto přesvědčení lidí jenom posiluje. Tím si sám samozřejmě kope hrob a v tomto směru jde skutečně o vládu sebevrahů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).