Menu Zavřít

HROB SEBEVRAHŮ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Už víme, co je to opoziční smlouva. Poznali jsme totiž, jak funguje v podnikové praxi. Ivan Langer otevřeně přiznal, že vyjednával s ministrem financí Ivem Svobodou o obsazení statutárních orgánů v klíčových podnicích s významnou majetkovou účastí státu. Sedět v dozorčí radě či představenstvu velké společnosti typu ČEZ, Česká spořitelna či Unipetrol je bezvadný džob, který nese stovky tisíc ročně. Nemusíte se předřít, máte ohromný vliv a jste dobře placen. Například o& nbsp;České spořitelně se tvrdí, že každý z členů představenstva inkasoval za jedno zasedání šedesát tisíc. Není tedy divu, že o obsazení takových postů se vždy usilovně bojuje. A jak přiznal Ivan Langer, o těchto postech byla a j e i opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD.

Když personální zemětřesení postihlo ČEZ, vyslala ODS Ivana Langra, aby sociálním demokratům tlumočil nespokojenost a pohrozil vypovězením dohody. Nelíbilo se nám tak velké a nesmyslné zemětřesení, říká bezelstně Ivan Langr. A bez kapky s tudu dodává, že v případě České spořitelny, kde v dozorčí radě zůstala Livia Klausová, za ni lobboval u ministra Svobody.

Sociální demokraté, svázáni opoziční smlouvou, pak veřejnosti sdělují, že paní Klausová je skutečnou odbornicí, která si místo v dozorčí radě zaslouží. Zatímco dříve jsme ze Zemáku slýchali, že jedinou kvalifikací paní Livie je politická funkce jej ího chotě. Dosazovat své přátele a rodinné příslušníky do společností, na které má politik z titulu své funkce vliv, je krajně neslušné. Většině občanů se totiž vždy lépe žije ve společnosti, kde pro dosažení úspěchu jsou podstatné osobní píle, talent, p racovitost, a nikoliv rodina původu a politické konexe. Budou-li sociální vědci hledat zemi, kde by dobře šlo zkoumat nepotismus vládnoucí strany, mohou se směle obrátit na Miloše Zemana. Jeho vláda se totiž ani nenamáhá své nepotické praktiky skrývat.

ebf - tip - debata

Sociologické výzkumy ukázaly, že velká část občanů České republiky nejen ztratila důvěru ve vládu a Parlament své země, ale zároveň správně identifikovala, že nejdůležitější je mít správné konexe. Znát se s vlivnými lidmi a nejlépe být je jich příbuzný či rodinný přítel. Kabinet Miloše Zemana svým každodenním jednáním toto přesvědčení lidí jenom posiluje. Tím si sám samozřejmě kope hrob a v tomto směru jde skutečně o vládu sebevrahů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).