Menu Zavřít

Hrubý zisk mBank klesl o 61 procent. I kvůli sektorové dani v Polsku

27. 5. 2016
Autor: piotr iłowiecki, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

mBance, která zahájila provoz v Česku na podzim 2007, klesl v letošním 1. čtvrtletí zisk před zdaněním meziročně o 61 procent na 19 milionů korun. Důvodem bylo únorové zavedení sektorové bankovní daně v Polsku a snížení příjmu z poplatku z používání platebních karet, uvedla banka.

Na konci března měla banka v Česku 589.000 klientů, což je meziroční nárůst o deset procent. mBank během 1. čtvrtletí vykázala nárůst čistých úrokových výnosů o desetinu na 156 milionů Kč. S tím souvisí meziroční růst objemu spotřebitelských úvěrů o 36 procent o 23 procent vyšší objem hypoték.

„Výkonnost mBank pokračuje v nastaveném trendu, kdy se dále zvyšuje aktivita klientů a jejich používání produktů a služeb banky. Tento nárůst nedokázal plně vykompenzovat změny způsobené regulací tzv. interchange fee, tedy poplatku souvisejícího s používáním platebních karet. Čistý zisk pak byl z velké části ovlivněn nově uplatňovanou polskou sektorovou daní pro bankovní instituce,“ uvedl generální ředitel mBank pro ČR Pawel Kucharski.

EBF24

Přečtěte si o praktikách, které prováděl maďarský centrální bankéř

Maďarský centrální bankéř „odkláněl“ miliardy přátelům a rodině

 Maďarsko, euro, forint

Jeho očekávání týkající se výsledků za celý rok 2016 je mnohem pozitivnější. „Předpokládáme, že celoroční výsledky i přes uvedené negativní vlivy v ekonomickém prostředí překonají výsledky rekordního roku 2015,“ dodal.

Banka v Česku působí jako zahraniční pobočka polské mBank S.A., která je členem skupiny Commerzbank.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).