Menu Zavřít

Hry s Asusem G2S

8. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Jde jen o peníze, čím více utratíte, tím budete spokojenější

Miniseriál věnovaný notebookům by měl postupně odpovědět na všechny stále se množící dotazy jak vybrat ten nejlepší a nejvíce vyhovující. Laikovi chce poskytnout jednoduchý návod, jak analyzovat vlastní potřeby a vybrat notebook, který ho uspokojí, nebude dražší, než je nezbytně nutné, a zároveň bude garantovat určitou kvalitu.
Kupuje-li si zájemce notebook, měl by od něj požadovat to nejzákladnější: mobilitu. Jakýkoliv jiný důvod pro pořízení notebooku, než je potřeba počítač často přenášet, je nesmyslný. Jinak postačí běžný desktop. Důležitým parametrem je výkon, který musí být dostatečný k činnostem, pro které má přístroj sloužit. Platí, že k běžné kancelářské práci plně dostačuje i ten nejslabší notebook v současné nabídce. Třetím hlavním kritériem je kvalita přístroje, obecně sice důležitá pro všechny, ovšem kriticky nutná pro profesionální nasazení. Nabídku funkcí lze dobře rozdělit do základních, oborově nutných a bonusových.
„Chci, aby na tom běžel můj excel, e-mail a internet, děti aby si mohly občas zahrát nějaké hry, takže nic drahého.“ Podobnou charakteristiku lze slyšet často, takže nejprve budeme hledat vhodný notebook pro multimédia a hry.
Onen zájemcův závěr: „takže nic drahého“, není reálný. Právě hry jsou totiž těmi nejnáročnějšími aplikacemi, jaké na běžných počítačích pracují. Hry jsou také motorem vývoje a růstu výkonu počítačů, kdyby tomu tak nebylo, byli bychom dnes na úrovni běžné před deseti lety. Byl například balík MS Office 97 tak odlišný od toho současného, že dnes potřebujeme přibližně stokrát (dle platícího Moorova zákona, který říká, že výkon procesorů se zdvojnásobí každých osmnáct měsíců) výkonnější počítač než před deseti lety? Rozhodně ne. Těch pár vylepšení, týkajících se většinou ergonomie práce, tolik výkonu nespotřebuje. Dnešní programátoři mají k dispozici takový nadbytek výkonu, že neuvažují o jeho optimálním využití. Stačí, že aplikace nějak funguje a je vyvinutá a připravená k prodeji v minimálním čase. To vede k obrovskému plýtvání. Jen pro srovnání: například palubní počítač modulu Apollo 11, který přistál na Měsíci, měl kapacitu paměti 36 kilobytů. Tedy zhruba tolik, kolik zabere tento článek v elektronické podobě. Výrobci hardwaru tedy produkují stále výkonnější železo a výrobci her ten výkon okamžitě spotřebovávají. Tato spirála vede k rostoucí ceně hardwaru, protože krátké vývojové cykly se musejí zaplatit.
Hry a obecně 3D aplikace tedy chtějí to „nej“, co je na trhu k dispozici. Například loňský megabook Umax 5900WSX o hmotnosti téměř osmi kilogramů (dodával se s krosnou na přenášení) s devatenáctipalcovým displejem a dvěma souběžně pracujícími grafickými kartami. Nebo Acer Aspire 7720 Gamer, Asus VX2S, Fujitsu Siemens Amilo Pi 1536 či Dell XPS 1530, vždy půjde o to nejvýkonnější dostupné řešení na trhu. Takový notebook obsahuje dvoujádrový procesor Intel, pokud možno jeden z nejrychlejších, samostatnou grafickou kartu poslední generace v mobilním provedení s vlastní pamětí, alespoň dva gigabyty operační paměti, slušnou zvukovou kartu, nejméně sedmnáctipalcový širokoúhlý displej. U těchto přístrojů je třeba počítat s vysokou hmotností (téměř vždy kolem čtyř kilogramů), nízkou výdrží baterie a extrémním generovaným teplem. Jejich cena začíná někde kolem padesáti tisíc korun, spíše je ale třeba počítat se sedmdesáti a více tisíci. Zmiňovaný superobří Umax stál v době uvedení na trh 112 000 korun.
Z hlediska kvality není třeba se bát ani výrobků méně renomovaných firem, jsou to totiž jejich top produkty, u nichž si nějakou nekvalitu nedovolí. Bonusem bývá široké vybavení, výrobce by byl sám proti sobě, kdyby do notebooku v ceně ojeté fabie nepřihodil třeba pět USB portů po 50 korunách za kus. Minimem pro tuto kategorii může být například Asus G2S.

Klady
televizní subsystém
displej

zápory
mohla být výkonnější grafika

ebf - tip - debata

tabulka
Asus G2S
Cena: 60 000 s DPH
procesor: Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
RAM: 2 GB DDR2
HDD: 300 GB
DVD: DVD Super Multi (TOSHIBA DVDW/HD TS-L802A, DVD+/-RW, DVD-RAM, HD DVD)
LCD: 17,1“ WUXGA (1920 x 1200)
Grafická karta: nVidia GeForce 8600M GT, 256 MB
komunikace: 56k, LAN 10/100/1000, 3x audio IN/OUT, S/PDIF, 4x USB 2.0, 4in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro), ExpressCard, FireWire, Infraport, S-Video, VGA, HDMI, eSATA, AV-S
Zvuková karta: Intel High Definition Audio
Operační systém: Windows Vista Ultimate
Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 2 h 16 min
Rozměry: 410 x 315 x 46,6 mm
Hmotnost (kg): 4,4

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).