Menu Zavřít

HUDBU Z MP3.COM

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vivendi Universal

Paříž (Les Echos) – Válka Universal Music a jejího partnera Sony proti BMG – filiálce Bertelsmannu, nabírá na síle. Vivendi Universal, mateřská společnost od Universal Music, ohlásila minulý týden akvizici internetového hudebního portálu MP3.com. Jde o obdobu Napsteru, platformy, která umožňovala bezplatné sdílení hudebních nahrávek díky internetu. Za to na něj Asociace amerického hudebního průmyslu loni podala žalobu a Napster nyní musí zajistit, aby se nahrávky nedaly stahovat zadarmo. MP3.com však na rozdíl od Napsteru provozuje svou platformu zcela legálně.

EBF24

Vivendi Universal zaplatila za MP3.com relativně málo - 375 milionů dolarů. MP3.com je totiž jednou z technologických firem, jejichž ceny akcií na americkém Nasdaqu hluboce propadly. Akvizice nebyla až takovým šokem, protože Vivendi Universal již loni na podzim získala pět procent internetové firmy výměnou za ukončení distribuce nahrávek přes web. MP3.com totiž fungoval na stejném principu jako Napster, který je nyní partnerem Bertelsmannu.

„S třiceti miliony uživatelů je MP3.com druhou nejnavštěvovanější platformou po Napsteru, prohlásil šéf Vivendi Universal Jean–Marie Messier. „Na MP3.com můžeme podnikat okamžitě, není tu problém nelegálnosti, jako je tomu u našeho konkurenta, dodal. Akvizice by měla urychlit spouštění portálu Duet. Ten vytváří Vivendi Universal spolu se Sony a americkým Yahoo!. Duet umožní uživatelům internetu přístup ke všem nahrávkám Vivendi Universal i Sony. Bertelsmann hodlá totéž umožnit uživatelům Napsteru ve vztahu ke svým nahrávkám. Napster však už poté nebude bezplatnou službou jako dřív.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).