Menu Zavřít

HURÁ NA ASIJSKÝ TRH

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

DaimlerChrysler a Mitsubishi

Německo–americký automobilový koncern DaimlerChrysler jedná s japonskou automobilkou Mitsubishi Motors o možném spojení. Uvažuje o převzetí třiceti procent jejích akcií. Chce si tak vytvořit spolehlivou základnu na slibném asijském trhu, kam hodlá proniknout i nákladními automobily. Kontrolu nad Mitsubishi by koncern mohl získat koupí 33,4 procenta, napsala agentura Reuters. Ovšem japonské zdroje uvádějí, že by si Mitsubishi chtěla udržet co nejvíce nezávislosti.

EBF24

Pokud DaimlerChrysler v Japonsku uspěje, stane se třetím největším výrobcem aut na světě. Spolu s Mitsubishi bude schopen vyrábět 6,5 milionu vozů, což je značně nad běžnou produkcí firmy Toyota Motor, která je světovou trojkou a ročně vyrábí 5,3 milionu vozů.

I když ani jedna z firem nebyla zatím ochotna dát bližší informace o jednáních, burzy cenných papírů už na ně reagovaly. Akcie Mitsubishi minulý týden vylétly na tokijské burze o čtvrtinu své hodnoty na 423 jenů, zatímco akcie DaimlerChrysleru zlevnily o 2,22 dolary na šedesát USD.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).