Menu Zavřít

Hurikán Irma je u Dominikánské republiky, míří k Bahamám

7. 9. 2017
Autor: čtk

Hurikán Irma, který se stále drží na nejvyšším pátém stupni hurikánové škály, se nyní pohybuje kolem severního pobřeží Dominikánské republiky, kde způsobil záplavy. Dnes večer SELČ míří k Bahamským ostrovům, kde se uzavírá letiště a evakuují oblasti na jihu. V Portoriku si hurikán Irma podle místního guvernéra vyžádal tři oběti, přes milion lidí je tam stále bez elektřiny.

Za Irmou míří do Karibiku další hurikán, zvaný José, který má zatím intenzitu jedna. Kromě Portorika zabíjel hurikán Irma i na francouzsko-nizozemském karibském ostrově Svatý Martin, kde si vyžádal čtyři mrtvé a pět desítek zraněných.

Hurikán Irma způsobil dnes záplavy na severu Dominikánské republiky. V oblasti Bavaro-Punta Cana bylo evakuováno asi 500 turistů. Na poloostrově Samaná zničil sesuv půdy několik domů a více než 2500 lidí muselo být evakuováno. Letiště v Punta Cana bylo několik hodin uzavřeno, nyní už je provoz obnoven.

Očekává se, že Irma ještě dnes přinese bouři a lijáky také ne sever Haiti, které sousedí s Dominikánskou republikou. V noci na pátek by měl okraj hurikánu Irma zasáhnout i Kubu, která na severovýchodě také vyhlásila stav pohotovosti.

Na Bahamách, kam se hurikán přiblíží v pátek, už podle agentury AP uzavírají letiště a na jihu Bahamských ostrovů pokračují evakuace. K jižnímu cípu amerického státu Florida by měla Irma podle odhadů amerického Národního centra pro hurikány (NHC) dorazit v neděli dopoledne místního času.

Hurikán Irma bičuje Karibik

Na Portoriku způsobil hurikán Irma smrt tří lidí. Oznámil to dnes místní guvernér Ricardo Rossello. Jednou z obětí je devětasedmdesátiletá žena, která se pohybovala na invalidním vozíku. Jednu ženu zabil elektrický proud a muž podlehl zraněním při dopravní nehodě způsobené bouří. Přes milion z celkových 3,č milionu obyvatel Portorika zůstává bez elektřiny. Zavřeny jsou také místní přístavy a není jasné, kdy bude otevřeno letiště. Školy a úřady zůstanou zavřené do neděle.

Za hurikánem Irma postupuje ke karibské oblasti hurikán Jose, který je zatím na prvním stupni hurikánové škály a na sever Malých Antil by měl dorazit v sobotu. Podle NHC by se měl v neděli u Portorika vychýlit více na sever než Irma.

CIF24

V Atlantiku je nyní ještě třetí hurikán, nazvaný Katia, který má zatím intenzitu jedna a blíží se k východnímu pobřeží Mexika.

Přečtěte si o následcích hurikánu Harvey, ale také o sčítání škod:

Texas se zotavuje po hurikánu Harvey. Škody odhaduje na téměř 4 biliony

Jak se počítají ekonomické dopady katastrof


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).