Menu Zavřít

Husák má problém

16. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Policejní prezident mohl varovat podezřelé osoby před policejním zátahem

Policejní prezident Vladislav Husák se možná zapletl do kauzy biolíh. A to tím, že mohl varovat podezřelé osoby před policejním zátahem. Bezpečnostní informační služba totiž před třemi měsíci zjistila, že policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedeného Janem Kubicem se při vyšetřování tohoto případu spletli. I v takzvané Kubiceho zprávě sepsané loni na jaře stojí, že olomouckého lobbistu Františka Vybírala varoval před policií bývalý poradce expremiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf a ten měl dostat avízo údajně od šéfa oddělení Odboru vnitřní kontroly policejního prezidia Jaroslava Hlaváčka. Jenže podle BIS nepatřilo telefonní číslo, z něhož byl kontaktován Šlouf, Hlaváčkovi, ale přímo Husákovi.
Policejní prezident nejdřív odmítl nová fakta komentovat s tím, že Kubicova zpráva nebyla odtajněna. „Nepovažuji za možné, abych se veřejně vyjadřoval k jakémukoli tvrzení v předmětném dokumentu obsaženém,“ řekl pro MF Dnes, která o celém případu informovala minulý čtvrtek jako první. Husák později připustil, že se se Šloufem zná a že mu telefonoval, ale probíral s ním prý pouze věci související s tehdejším Šloufovým působením v pozici poradce ministra zdravotnictví Davida Ratha. „S kauzou biolíh to nemělo vůbec nic společného,“ zdůraznil. Předávání citlivých policejních informací vyloučil také Šlouf. MF Dnes ovšem cituje zdroj blízký vyšetřování, dle kterého Husák telefonoval Šloufovi asi osmkrát, a to ihned poté, co ÚOOZ informoval vedení policie o chystané akci biolíh. Po těchto telefonátech se prý Šlouf spojil s Vybíralem, aby se do ničeho nepletl, protože na něm pracuje policie. Z odposlechů je údajně zřejmé, že jiný telefonický kontakt s policisty Šlouf neměl. Ministr vnitra Ivan Langer je zatím k odvolání Husáka zdrženlivý. „V okamžiku, kdy budu mít k dispozici relevantní informace, udělám si svůj vlastní závěr a rozhodnu jak dál,“ reagoval na zjištění BIS. Spoléhá přitom na vyšetřování policejní inspekce. O Husákově odvolání se v kuloárech spekulovalo už v půli února, za nástupce byl tehdy označován Roman Heinz. Langer to vylučoval. „V tuto chvíli na postu policejního prezidenta žádnou výměnu nechystám,“ řekl tehdy v rozhovoru pro týdeník EURO. Za důležité označil, že prezident sdílí jeho vizi proměny a reformy policie.
Na omyl ÚOOZ se přišlo při obnově Husákovy bezpečnostní prověrky. Kdyby prezident prověrku NBÚ nezískal, byl by to důvod k odchodu z funkce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).