Menu Zavřít

HUSTÉ SÍTO

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Přezkum licencí

Je tomu právě půl roku, kdy Komise pro cenné papíry začala se svým největším úkolem - přezkumem licencí všech firem pohybujících se po českých kapitálových luzích a hájích. Z více než 380 firem čekajících na lustraci jich komise zatím prověřila 130. Přesto nelze odhadnout, kdy celá akce skončí.

Kdyby měl celý proces, jehož hlavním cílem je pročistit zaneřáděný český trh od nesmyslně vysokého počtu investičních společností, fondů či brokerských firem, pokračovat stejným tempem, pak vzhledem k tomu, že za půl roku je zkontrolována asi třetina subjektů, by mělo být dokonáno přesně za rok. Skutečnost se však bude zřejmě od řeči čísel lišit. Sice se již poučená komise bude snažit celý proces urychlit (ukončení prvoinstančních rozhodnutí očekává koncem června), mnozí se proti negativnímu osvědče ní rozhodnou odvolat a případně i soudit a to je pak akce na několik let.

A to naštěstí komise neprověřuje například samotné fondy (pouze jejich správce), jednotlivé makléře nebo jednotlivé veřejně obchodovatelné podniky.

Kdy vše skončí a kolikspolečností bude nakonec úspěšných, je tedy ve hvězdách. Jasné je jen to, že komise musela začít z přezkumem každé společnosti podle zákona do 31. března letošního roku, respektive k tomuto datu muselo s každou začít takzvané správní řízení. To by pak mělo skončit do dvou měsíců, komise však může správní řízení prodloužit.

Kolik firem se proti zápornému rozhodnutí komise odvolalo, není známo, zřejmé je pouze to, že z 80 prověřených brokerských firem jich dostalo kladné osvědčení pouze třináct, 21 makléřských domů neprošlo věcnými, personálními, organizačními či ekonomickými kritérii a licence jim byla zrušena. Desítky makléřských do mů pak požádaly o odejmutí živností na vlastní žádost především díky ekonomickým problémům.

Z 50 investičních společností pak prošlo 19, pět jich samo požádalo o ukončení licence. Pokračovat dál ve své činnosti může i mimoburzovní organizátor trhu RM-System. Burza zatím novou živnost nemá.

Především o objektivnost celého procesu přezkoumávání ze strany komise se báli na počátku jeho účastníci. To, že vše snad probíhalo regulérně, může dokládat například fakt, že v minulosti poměrně kontroverzní společnost První investiční již li cenci obdržela bez větších problémů mezi prvními. Nebo třeba RM-Systém, jenž s komisí bojuje o deriváty, má již živnost potvrzenu, a burza nikoliv. Dnes však účastníci hovoří spíše o formalismu a zbytečné byrokracii, kdy stovka úředníků komise nemůže detailně prozkoumávat stohy papírů dodaných od každého subjektu. Zaměřují se prý proto spíše na formální nedostatky (jako kde chybí nějaké ra zítko), aniž by zkoumali třeba strategické a věcné záměry firmy. Tisková mluvčí Komise pro cenné papíry Šárka Samková k tomu nedávno uvedla, že nejčastějším nedostatkem při přezkumu je, že společnosti nesplní personální předpoklady.

Platné licence zatím obdržely Investiční společnosti

Citicorp investiční společnost

Investiční kapitálová společnost KB

GUTMANN & CIE INVESTIČNÍ SPOLEČNOST

EXPANDIA, investiční společnost

InvestAGe

CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT

J&T Asset Management

Pioneer česká investiční společnost

Spořitelní investiční společnost

FINNEX Trust

PPF investiční společnost

Investiční společnost Linh ArT

Patria investiční společnost

Investiční společnost Union

ŽB - Trust investiční společnost

Jablonecká bižuterní investiční společnost

AKRO, investiční společnost

Partnerská Kapitálová Investiční společnost

První Investiční

Brokerské firmy

Conseq Finance

ATLANTIK finanční trhy

Baader Securities

Auriga Tano

ATLANTIK PORTFOLIO MANAGEMENT

AFIN BROKERS

BH Securities

CREDIT LYONNAIS BANK PRAHA

Česká spořitelna

Citibank

Commerzbank Capital Markets

WT100

Deutsche Bank Filiale Prag

Interbanka

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).