Menu Zavřít

Hybridní práce zvyšuje spokojenost a produktivitu, tvrdí analytici PwC. Mnoho společností se ale tomuto modelu stále brání

Včera
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Průzkum poradenské firmy PwC ukazuje, že hybridní model práce vede k vyšší spokojenosti a produktivitě zaměstnanců
  • Některé společnosti přitom trend stále spíše odmítají, a to paradoxně právě kvůli obavám z poklesu produktivity
  • Podle analytiků by firmy měly přijmout strategie pro rozvoj hybridní práce, což má vést ke zvýšení výkonu zaměstnanců a ke zlepšení podnikové kultury

Pandemie covidu přinesla obrovský rozmach home office a také hybridního modelu práce, kdy zaměstnanci část týdne strávili klasicky v kanceláři a část týdne pracovali z domova. Po skončení covidových omezení ovšem některé firmy začaly od tohoto modelu ustupovat a kvůli obavám z úpadku produktivity po svých zaměstnancích opět požadují, aby se vrátili do kanceláří na všechny dny v týdnu.

Nové údaje poradenské společnosti PwC ovšem naznačují, že to není nejlepší nápad. Firma totiž nedávno dokončila rozsáhlý 13měsíční výzkum, jehož se zúčastnilo zhruba 20 tisíc lidí, mezi nimiž byli vedoucí pracovníci, šéfové personálních oddělení i běžní zaměstnanci. Z výsledků průzkumu jasně vyplynulo, že hybridní práce je pro firmy přínosem.

Outstream Placeholder

„Zaměstnanci využívající hybridní model práce mají vyšší míru spokojenosti a produktivity než ti, kteří musí každý den do kanceláře,“ řekl pro Business Insider Anthony Abbatiello, vedoucí transformace pracovních sil a partner v PwC. Důležitým faktorem je podle něj rovněž to, že lidé střídající práci z domova a z kanceláře mají podle průzkumu větší pocit, že jsou součástí dané společnosti.

Plošné příkazy nejsou dobrým řešením

Analytici PwC se domnívají, že zaměstnavatelé by měli názory svých pracovníků zohlednit, což se ale zatím příliš neděje. Třeba bankovní společnost Goldman Sachs se v současnosti snaží přimět své zaměstnance, aby se do kanceláří vrátili na všechny dny v týdny. Proti home office navíc v poslední době částečně bojuje i Amazon a další významné technologické firmy.

PwC ovšem varuje, že pokud budou společnosti na omezení hybridní práce trvat, může se jim to vymstít. Podle analytiků by se podniky měly spíše než na plošné příkazy soustředit na vytvoření komplexní strategie, která zohlední, na jakých pozicích a v jakých případech je skutečně nutné pracovat přímo z kanceláře.

Home office proměnil americká města v donuty. Kdo těží z hybridního modelu práce?
Přečtěte si také:

Home office proměnil americká města v donuty. Kdo těží z hybridního modelu práce?

Pokud totiž manažeři svým podřízeným nevysvětlí důvody stojící za nutností jejich návratu do kanceláře, riskují pokles produktivity a celkový úpadek firemní kultury. Plošnými příkazy navíc šéfové dávají najevo, že neberou v úvahu individuální potřeby svých zaměstnanců, což má téměř identický důsledek.

O hybridní práci je zájem také v Česku

Nutno zdůraznit, že americké PwC není zdaleka jedinou poradenskou společností, která se domnívá, že hybridní práce je pro firmy prospěšná. I v Česku totiž stále více lidí oceňuje, když jim jejich zaměstnání umožňuje vyvážit pracovní a soukromý život, což zajišťuje právě home office či hybridní práce. Hodí se to obzvláště rodičům vychovávajícím malé děti, avšak zájem o tento benefit má také mladší generace. A stejně jako jinde ve světě ani v Česku podle odborníků neplatí, že by hybridní model práce byl pro společnosti škodlivý. 

MMF24

„Zkušenosti nám ukazují, že zaměstnanci, kteří mají možnost volby mezi prací z domova a kanceláře, jsou často motivovanější a loajálnější ke svému zaměstnavateli. Hybridní model navíc podporuje lepší work-life balance, což má pozitivní dopad na pracovní výkon, duševní zdraví a celkovou pohodu,“ potvrdil Tomáš Pavlíček z Atmoskop.cz.

Home office škodí kariéře, stěžují si manažeři. Jejich podřízení to cítí jinak
Přečtěte si také:

Home office škodí kariéře, stěžují si manažeři. Jejich podřízení to cítí jinak

Podle některých tak je jen otázkou času, než se po nynějším útlumu hybridní práce situace opět obrátí a firmy budou tuto možnost nabízet více než dosud. „Nastal čas, aby společnosti začaly vnímat hybridní práci jako nový standard,“ uzavřeli lidé z PwC.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).