Menu Zavřít

Hyundai a Kia zvýšily v lednu prodej

1. 2. 2011
Autor: profit

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její dceřiná firma Kia Motors zvýšily v lednu globální prodej svých vozů dvoucifernými tempy.

Foto: Miloslav Hamřík

Podařilo se jim to díky silné zahraniční poptávce po nových modelech, zejména ve Spojených státech a Číně, sdělily dnes obě firmy, které mají závody mimo jiné v Česku a na Slovensku .

Odbyt vozů Huyndai posílil celkově proti loňskému lednu o 14 procent na 309.800. Zatímco domácí prodej však klesl o sedm procent na zhruba 55.400 aut, odbyt v zahraničí narostl o asi 20 procent na 254.400 vozů. Kia prodala 217.243 vozů, o 33 procent více než před rokem.

Skupina Hyundai Motor v období globální hospodářské recese překonávala své zahraniční konkurenty a letos čeká další solidní růst, přestože americký trh zřejmě ztratí loňskou dynamiku a růst v Číně se zpomalí. Pátému největšímu světovému výrobci automobilů pomáhá k úspěchu zlepšená pověst značek a kvalita spolu s novými modely. Analytici však upozorňují, že růst prodeje může narazit na omezené výrobní kapacity obou firem.

MMF24

Hyundai chce letos zvýšit odbyt vozů o osm procent, což bude jen poloviční tempo proti loňským 16 procentům. Firma bude sázet hlavně na nový model sedanu Sonata. Kia očekává i letos další dvouciferný růst s pomocí modelů K5, Picanto nebo Sportage.

Hyundai minulý týden sdělil, že její zisk i prodej loni dosáhl nového rekordu. Čistý zisk automobilky stoupl o 78 procent na 5,27 bilionu wonů (zhruba 84 miliard Kč) a prodej aut dosáhl 3,61 milionu vozů. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Závod za celý minulýrok zvýšil produkci o 70 procent na 200.135 aut. Kia v listopadu 2007 spustila výrobu aut na Slovensku u Žiliny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).