Menu Zavřít

I ČERNÉ SLUNCE PÁLÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Při zatmění je důležité chránit si zrak

Jedenáctého srpna budeme svědky úplného zatmění Slunce, mnozí se vydávají na výlet do zahraničí, aby tento vesmírný úkaz zhlédli v jeho dokonalosti. I ti, kdo zůstanou doma, nebudou ochuzeni (k vidění bude asi 95procentní zatmění). Všech se ale týká, že si při sledování zatmění budou muset chránit zrak. Dívat se do Slunce je za všech okolností nebezpečné a může vyústit ve vážné poškození zraku, někdy dokonce slepotu. Sluneční paprsky mohou totiž vypálit v sítnici místo nejostřejšího vidění.

Nejbezpečnější je sledovat zatmění Slunce nepřímo jako odraz. Přímo je možné se na Slunce dívat skrze speciální filtr vyrobený pro tento účel. Nemáte-li jistotu, že je váš filtr spolehlivý, pak jej nepoužívejte raději vůbec. Zkontrolujte také, zda je na filtru značka CE (odpovídá standardu Evropské unie), která potvrzuje, že je určen k přímému sledování Slunce. Dobře si prohlédněte, není-li filtr poškrábán. Než začnete sledovat Slunce, nasaďte si filtr na obě oči a nesundávejte jej dříve, než odvrátíte hlavu od velkolepé vesmírné podívané.

Přes správný filtr je obloha vidět zcela tmavá a Slunce potemnělé. Pokud tomu tak nebude, filtr nepoužívejte. Ačkoli Česká tisková kancelář (ČTK) minulý týden citovala ředitelku Hvězdárny a planetária Vysoké školy báňské v Ostravě Ivanu Markovou, která lidem doporučila sledovat zatmění dalekohledem, hledáčkem fotoaparátu či videokamery, v rozporu s tím britská vláda varuje: „V žádném případě se na Slunce nedívejte žádným optickým přístrojem, například dalekohledem nebo fotoaparátem. I když použijete filtr, je to krajně nebezpečné.

Stejná neshoda panuje mezi tím, jaká doporučení dostávají Britové a my, i v názoru na používání konce vyvolaných černobílých filmů. „Snad nejlepším a všeobecně dostupným filtrem vhodným k pozorování jsou podle Markové konce vyvolaných černobílých, ne však barevných filmů. Využít se mohou podle ní také vnitřky počítačových disket nebo stříbrné části kompaktních disků bez barevného potisku, uvedla ČTK. Britská vláda na internetové adrese www.exmouth-guide.co.uk uvádí: „Ke sledování zatmění nepoužívejte ani filtry vyrobené z fotografického filmu, filtrů pro objektivy, kompaktních disků nebo kouřového skla.

Měsíc zcela zakryje Slunce letos v srpnu zhruba na dvě minuty. Po tuto chvíli je možné sledovat úkaz bez použití jakéhokoli filtru. K vidění bude perlově bílý prstenec vnější atmosféry Slunce. Okamžitě uhnout pohledem nebo znovu nasadit filtr je nutné ve chvíli, kdy se znovu objeví první sluneční paprsek. Úplné zatmění Slunce bude vidět v pásu širokém asi 110 kilometrů, který povede přes Francii, Lucembursko, jižní Německo, Rakousko, Maďarsko a Rumunsko.

EBF24

Nejblíže českému území má být úkaz viditelný jižně od rakouského Gmundenu, ležícího u Traunského jezera; tam bude patrný kolem poledne asi na dvě minuty a 20 vteřin. Zatmění v Praze začne v 11:21:05 středoevropského letního času, maximální zakrytí asi z 95 procent nastane ve 12:42:04 a zastínění skončí ve 14:03:08. Na území Čech byla v historické době dosud viditelná tři úplná zatmění Slunce: v roce 878, 1415 a 1706. Další se očekává až 7. října 2135.

Důležité je také vědět, jaké bude 11. srpna počasí. Předpovědi zaměřené na informace týkající se zatmění Slunce zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav na internetové adrese www.chmi.cz/zatmeni/. Zájemci tu mohou najít informace o počasí nad územím, odkud bude zatmění vidět jako úplné, i o situaci nad územím České republiky. Pražané a návštěvníci hlavního města budou moci úplné zatmění sledovat na velkoplošném videu v budově Národního technického muzea. Zde bude zajištěn přímý přenos astronomické události z internetové stránky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).