Menu Zavřít

IMPULS PRO ELITY

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Po Dřevíčské výzvě českých nevládních ekonomů, která vznikla letos na jaře jako návrh řešení těžké hospodářské situace a na kterou již skoro každý zapomněl, máme zde novou iniciativu s dynamickým názvem Impuls 99. Skoro dvě stě intelektuálů vyzývá národ k diskusi o směřování české společnosti deset let po listopadu 1989 a klade důraz na morální obnovu; rádi by také rozvíjeli a kultivovali občanskou společnost.

„Rádi bychom v našem veřejném životě viděli více osobností, majících jak odvahu, tak morální váhu veřejné mínění aktivně spoluutvářet a kultivovat, říká katolický kněz Tomáš Halík.

Vedle Dřevíčské výzvy a Impulsu 99 existuje ještě několik zatím polooficiálních seskupení, která mají podobný cíl. Sdružení Lípa, skupina kolem Josefa Zielence, Evropa Daniela Kroupy či další více či méně významné útvary, které získaly v posledních měsících nálepku „třetí politická síla a jsou blízké takzvané čtyřkoalici. Zdá se, že vzdaly samostatnou cestu a pomalu se integrují. Ze zákulisí jim radí ekonomové (někteří například podepsali i Dřevíčskou výzvu), ale zatím opravdu raději ze zákulisí, protože s českou politikou nechtějí mít nic společného.

Do čela takové politické síly se již samozřejmě hledá vůdce, který má patřičné vzdělání a morální kredit. Přesně řečeno: hledá se nový premiér.

Je trochu uklidňující, že vedle stávající politické reprezentace existují politické skupiny, které poskytují jakousi naději. Naději v době, kdy vláda už před sebou dále nemůže valit minimálně stomiliardový problém Komerční banky a České spořitelny. Takový úkol zatím neřešila ani jedna česká vláda. Podle připravenosti Zemanových ministrů - včetně samotného premiéra - lze předpokládat, že sanace obou bank přinese sociálním demokratům v konečném zúčtování takové ztráty popularity, že bude dokonána věštba premiéra Miloše Zemana při nástupu do funkce. Mluvil o vládě sebevrahů. Důvod: sto miliard korun je příliš mnoho peněz a kabinet bude muset daňovým poplatníkům říct, jak je sežene.

Lze pochopit i profesora Václava Klause, že nemá chuť vstupovat do koaliční vlády s nikým, dokud nebude úvěrové portfolio dvou pilířů české ekonomiky vyčištěno. Jistě se začne pomocí své ODS o moc ucházet okamžitě poté, co se vyčištěná spořitelna a Komerční banka budou konečně prodávat do rukou západních investorů. Otázkou je, zda mu to voliči dovolí.

Odejde-li ze scény sociálnědemokratické sebevražedné komando, kdo místo něj, aby moc uchopil, ale také udržel a řídil stát, jak se má? Dřevíč, Lípa, Impuls 99, Evropa? V těchto skupinách zatím hrají prim lidé, kteří za posledních deset let dokázali, že vládnout a hospodařit neumějí.

V životě české politické elity deset let po listopadu 1989 pomalu skončí jedna etapa. Transformační osobnosti, ať už jsou z ODS, ČSSD, menších stran či z uvedených polooficiálních seskupení, dosáhly hranice svých možností a na víc jednoduše nemají. Nejen někteří z nich odvádějí podprůměrný výkon, ale pomalu už všichni. Chybějí osobnosti, z nichž by si mohla společnost vzít příklad.

Ještěže netrvalo tak dlouho, než tato skutečnost vyšla najevo. Představme si třeba o deset let víc. Možná že tento katastrofální výsledek byl pro mnoho lidí jasný hned při rozdělování rolí před deseti lety, kdy se do mnoha klíčových funkcí dostali lidé, kteří byli a jsou připraveni zahrát jakoukoli roli v jakékoliv hře, jen aby zůstali u moci.

Třetí politická síla, která se u nás potichu vytváří, by si proto měla uvědomit, že chce-li vládnout, musí na transformační elity už konečně zapomenout.

ebf - tip - debata

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).