Menu Zavřít

Imunitní výbor jedná o vydání Babiše, doporučení může dát ještě dnes

30. 8. 2017
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nahlédl do žádosti o své vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo dnes dopoledne. Imunitní a mandátový výbor by podle Miroslavy Němcové (ODS) mohl dát už dnes doporučení Sněmovně, zda Babiše a šéfa sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka, vydat, či nevydat.

„Vyslechneme poslance, kterých se to týká. A budeme se ptát na jejich pohled na tuto žádost,“ uvedla Němcová. Už dnes podle ní výbor může rozhodnout, protože už předešlé zasedání dalo dost prostoru ke zvážení případu. Členové výboru požádali o vydání spisu, policie jim ale pouze umožnila do něj nahlédnout. Němcová tuto možnost nevyužila. „To, co žádost obsahovala, pro mé rozhodnutí stačí,“ řekla. Podobně se už v uplynulých dnech vyjadřovali i další členové výboru.

Pozvánku na dnešní schůzi dostali také vyšetřovatel případu Pavel Nevtípil a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Poslanci na ně podle Němcové mají doplňující dotazy k policejní žádosti o vydání. Až po nich předstoupí před členy výboru Babiš a Faltýnek.

Organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Babiš jakékoli pochybení v souvislosti s Čapím hnízdem odmítá. Policejní žádost o své vydání označuje za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby.


Utajené firmy i dotace. Babiš má na Slovensku spoustu Čapích hnízd

 Konkrétní návrhy, jak cílů dosáhnout a jak je financovat, v dokumentu Babiš neuvádí.


Nevtípila Babiš ostře kritizoval, soudí, že byl cíleně vybrán. Označil ho za „velice kontroverzního“ policistu, který figuroval v „kauze ukradené firmy Neograph kmotry podnikateli (Vladimíru) Sittovi“. Ředitel pražské policie Miloš Trojánek se ale za Nevtípila postavil a vyjádřil mu plnou důvěru.

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od předloňského roku. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.


V kauze Čapí hnízdo ujel i Pelikán. Přečtěte si komentář

 Weikert


Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF).

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o sedmi poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný. Pokud dolní komora poslance ke stíhání nevydá, policisté ho mohou případně obvinit až potom, co mu skončí mandát. Pokud Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydá a v říjnových volbách poslanecké mandáty obhájí, policie bude muset žádat o jejich vydání znovu.

WT100

Čtěte také:

Komentář: Umění mlčet

Komentář: Zloděj for premiér

Pilník v koblize. Proč Babišovi láme vaz „banalita“ Čapí hnízdo

 Svatba Andreje a Moniky Babišových


  • Našli jste v článku chybu?