Menu Zavřít

Index udržitelnosti: Praha je devátá na světě

15. 9. 2016
Autor: Kubelka Tomáš/Mladá fronta E15

Ekonomika, podmínky pro života a ekologické faktory. To jsou kriteria, která zohledňuje takzvaný index udržitelnosti měst. Ze stovky zkoumaných měst skončila Praha na devátém místě a je jediným městem z visegrádského regionu, které v udržitelnosti konkuruje evropským a asijským metropolím.

Nejlepším světovým městem pro byznys, život a zároveň dbajícím o budoucnost planety je podle studie globální konzultační společnosti Arcadis švýcarský Zurich. V indexu udržitelnosti měst, který kromě ekologických faktorů zohledňuje i ekonomická a sociální kritéria, dosahuje skóre 74,6 procenta. V závěsu za ním je pak asijský Singapur (74,1 procenta) a švédský Stockholm (73,9 procenta).

Neudržitelná Amerika

První desítce žebříčku dominovaly evropské a asijské metropole. Do první pětadvacítky se neprobojovalo ani jedno z amerických měst. Překvapením na devátém místě je přítomnost Prahy coby jediné východoevropské metropole. Hlavní město Česka index Arcadisu splňuje z 69,1 procenta s dokonce lepším výsledkem než Mnichov (68,6 procenta).

Obzvláště dobře si Praha vede v oblastech týkajících se kvality života obyvatel a ekonomiky. Z čistě ekologického hlediska je na tom hůře a zůstala by až na jedenatřicátém místě.

Desítka nejvíce udržitelných měst planety podle společnosti Arcadis
Město Skóre v indexu udržitelnosti v poměru k imaginárnímu ideálnímu městu vyjádřeno v procentech
Curych 74.6
Singapur 74.1
Stockholm 73.9
Vídeň 73.4
Londýn 73,2
Frankfurt 70,6
Soul 69,2
Hamburk 69,2
Praha 69,1
Mnichov 68,6

Zdroj: Arcadis

Paříž v první desítce nezabodovala a v udržitelnosti se umístila patnáctá. Stejně tak se nedařilo ani metropolím na jihozápadě Evropy. Madrid zůstal na dvacátém místě a Barcelona dokonce o pět příček níže, Řím skončil dvaadvacátý. Zdaleka nejhorších výsledků pak v žebříčku Arcadisu dosáhla města rozvojových ekonomik. Na posledním stém místě se umístila indická Kalkata, o stupínek výše pak hlavní město Egypta Káhira.

Zdraví, vzdělání, ekonomika

Index udržitelnosti měst bere v potaz zdraví a vzdělání obyvatel spolu se zločinností, dostupností bydlení a celkovými náklady na život. K sociálním kritériím přidává ekologickou problematiku zahrnující obnovitelné zdroje, spotřebu energie, městskou zeleň a úroveň znečištění. Dalším faktorem je pak ekonomika a otevřenost města vůči byznysu zahrnující HDP, příjmy z turismu, zaměstnanost a stávající dopravní infrastrukturu.

Daří se i českým firmám. Přečtěte si:

Česko má mezi pětistovkou největších firem v regionu 71 zástupců

Ilustrační foto (Zdroj: čtk)

Ze sekce Praha čtěte více:

Neplatné Opencard budou lidé vracet. Podle podmínek jsou majetkem města

Kde bude nový magistrát? Praha uvažuje o třech místech

EBF24

Rekonstrukce Werichovy vily je ve finále

Obchodní centra dozrála, touží po faceliftu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).