Menu Zavřít

Indickou metropoli Dillí ochromil smog

6. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Indické úřady dnes v Dillí nařídily uzavřít všechny školy a staveniště kvůli velkému smogu, který postihl indickou metropoli. Také nařídily postříkat vodou všechny silnice, aby se neprášilo a nezhoršovalo tak zamoření ovzduší. Uvedla to agentura AP.

Po mimořádné schůzce vlády její představitel upřesnil novinářům, že školy budou zavřené nejméně tři dny a všechna staveniště nejméně pět dní. Dodal, že nejméně deset dní bude také zastaven provoz uhelné elektrárny na okraji Dillí.

Dillí s 18 miliony obyvateli patří ke světovým metropolím s největším znečištěním ovzduší. Dnes jsou zde hodnoty zamoření ovzduší pevnými částicemi 90krát vyšší, než je maximální hodnota znečištění, která je podle Světové zdravotnické organizace ještě pro zdraví bezpečná, dodala AP.

EBF24

Indickou metropoli Dillí pokryla hustá vrstva smogu již v pondělí, za což z velké části mohlo množství ohňostrojů odpálených u příležitosti svátku světel díválí.

Díválí je nejvýznamnější hinduistický svátek v severní Indii. Při oslavách je tradičně ve velkém množství odpalována zábavná pyrotechnika. Kampaně, které žádají občany o omezení ohňostrojů, nebyly v minulosti úspěšné a neuspěly ani nyní.

Čtěte dále:

Smog zkracuje Číňanům život o 25 měsíců

Spolana v Česku opět znečišťuje nejvíce

Metro v Dillí bude živit obří solární elektrárna


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).