Menu Zavřít

Indický prezident se sešel se Zemanem. Delegace podepsaly dohody o spolupráci

7. 9. 2018
Autor: čtk

Dohodu o zrušení víz pro držitele diplomatických pasů a memorandum o spolupráci ve vědě a výzkumu uzavřeli dnes v poledne účastníci jednání české a indické delegace na Pražském hradě. Slavnostní akt následoval potom, co se setkali prezident Miloš Zeman a jeho indický protějšek Rám Náth Kóvind, a také po jednání národních delegací, kterého se za českou stranu účastnili ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Kóvind mluvil se Zemanem například o spolupráci v obchodu či vojenství. S manželkou přijel na Hradčany dopoledne, na prvním hradním nádvoří na ně čekala nastoupená čestná jednotka Hradní stráže. Hlava druhého nejlidnatějšího státu světa zavítala na Pražský hrad po 22 letech.

Kromě jednání se Zemanem bude mít Kóvind během dne příležitost mluvit také s premiérem Andrejem Babišem či předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO). V sobotu má Kóvind podle indické ambasády v plánu návštěvu Univerzity Karlovy, kde se setká s indickými studenty a českými indology. Prohlédne si také laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu v Česka ukončí v neděli.

EBF24

Česko-indické návštěvy
Indický prezident naposledy navštívil Českou republiku v říjnu 1996, kdy do Prahy a následně Karlových Varů přicestoval Šankar Dajál Šarma. Čeští prezidenti Václav Havel a Václav Klaus byli v Indii v roce 1994 a 2005. Zemi navštívil i Zeman jako premiér v roce 2001.

Přečtěte si také:

Zeman s Kingem si připomněli vznik Československa. Řešili i bezpečnost a ekonomické partnerství

Esej: Bez výsad velkých

Svět v roce 2050: nejbohatší bude Čína, Indie předstihne USA


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).