Menu Zavřít

Inflace loni stoupla nejvíce za tři roky. V prosinci dosáhla cíle ČNB

10. 1. 2017
Autor: CC BY-NC-SA 2.0: Rami ™ via Flickr

Spotřebitelské ceny v Česku za loňský rok v průměru vzrostly o 0,7 procenta, což je nejvíc za poslední tři roky. O rok dřív byla průměrná míra inflace 0,3 procenta.

V prosinci spotřebitelské ceny zrychlily meziroční růst na 2,0 procenta z listopadových 1,5 procenta, uvedl Český statistický úřad. Byl to podle statistiků nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012. Za růstem cen je podle ekonomů i České národní banky mimo jiné zdražení cen v restauracích kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Analytici očekávali růst spotřebitelských cen v prosinci mírně nižší, meziročně o 1,9 procenta, čímž by se inflace přiblížila dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky.

Navíc dnešní údaje podle analytiků potvrdily, že v letošním roce už nebude inflace překážkou pro ukončení režimu devizových intervencí České národní banky. Inflace se totiž v prosinci po čtyřech letech pohybu pod cílem ČNB vrátila na její dvouprocentní cíl.

Roční vývoj meziroční inflace:


source: tradingeconomics.com

„Podle našeho odhadu v lednu inflace zvolní pod dvě procenta, ale v únoru se na inflační cíl znovu vrátí a bude se kolem něj stabilně držet. Uvolňují se tak ruce ČNB, které se tak splní podmínka pro zrušení kurzového závazku. Očekáváme, že k jeho odstranění dojde již ve druhém čtvrtletí roku,“ uvedl například ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Největší růst cenové hladiny byl v prosinci v sektoru stravování a ubytování, upozornil ekonom společnosti Roklen Michal Šoltés. „Pravděpodobně se tak projevuje efekt zdražování služeb související se zavedením EET,“ uvedl.

Na vliv EET upozornila i centrální banka, podle které byla prosincová meziroční inflace o 0,7 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze. Na odchylce od odhadované inflace se podle ČNB podílel zejména rychlejší než očekávaný růst cen potravin. V prosinci se navíc podle centrální banky přidaly k inflaci cenové dopady zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravování a ubytování. „Jejich příspěvek do celkové inflace lze odhadnout na jednu až dvě desetiny procentního bodu,“ uvedla ČNB.


Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz


U potravin a nealkoholických nápojů se u řady zboží buď zrychlil meziroční cenový růst, nebo po poklesu ceny v listopadu začalo zdražování. Ceny pečiva se zvýšily o desetinu, vajec o téměř 14 procent, másla o víc než pětinu. Ceny pohonných hmot začaly meziročně růst o 4,3 procenta, když v listopadu klesaly. Stravovací služby zdražily o 4,8 procenta, ubytování o 1,5 procenta. Tento nárůst analytici už před zveřejněním čísel spojovali s prosincovým zavedením elektronické evidence tržeb (EET) v těchto oborech.

MMF24

Proti předloňskému prosinci na konci loňska zdražily také alkoholické nápoje o 3,1 procenta a tabákové výrobky o 6,5 procenta. Vzrostly také ceny nájemného, vody, elektřiny a tepla, léků a jejich doplatků, pojištění a finančních služeb. Zlevnilo bytové vybavení, ceny zemního plynu klesly o téměř sedm procent. Ceny zboží v prosinci úhrnem meziročně vzrostly o 1,9 procenta, ceny služeb o dvě procenta.

Proti listopadu se spotřebitelské ceny v posledním loňském měsíci zvýšily o 0,3 procenta. Zdražila zelenina, pečivo a chleba, vejce a některé mléčné výrobky. Proti listopadu vzrostly ceny stravovacích služeb o 2,4 procenta, pohonných hmot o 2,2 procenta. Průměrná cena benzinu Natural 95 byla nejvyšší od října 2015, nafty od předloňského listopadu. Meziměsíčně v prosinci zlevnily alkoholické i nealkoholické nápoje, finanční služby, z potravin citrusy, drůbeží maso nebo jogurty. Ceny zboží úhrnem proti listopadu vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o půl procenta.

Dále čtěte:

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, zůstává ale nejnižší v EU

Chudí Češi. Za rok si vydělají 37 procent průměru EU

Minimální mzda se od ledna zvedne na 11 tisíc korun


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).