Menu Zavřít

Inflace v srpnu stagnovala. Rostly zejména ceny potravin

11. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu stagnoval na 2,5 procenta. Na zvyšování cen se podílely hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů. Dále rostly ceny masa, vajec a mléčných výrobků, máslo zdražilo téměř o polovinu. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny klesly o 0,1 procenta.

Srpnová meziroční inflace je nižší, než odhadovali analytici, kteří čekali zrychlení na 2,6 procenta. V červenci meziroční inflace zrychlila o dvě desetiny procentního bodu. Meziroční růst cen vytrvale zrychloval v prvních třech měsících letošního roku a v dalších měsících kolísal.

V srpnu vzrostly ceny masa o 5,8 procenta a vajec o 33,9 procenta. Výrazně zdražilo také mléko a mléčné výrobky. U mléka cena stoupla o 14,6 procenta, u sýrů o 14,6 procenta a u čerstvého másla až o 45,5 procenta. Po červencovém poklesu o 0,1 procenta v srpnu stouply o 2,1 procenta ceny pohonných hmot. Na zvýšení cenové hladiny se podílelo i zdražení stravovacích služeb o 6,7 procenta a ubytovacích služeb o 2,1 procenta.

 Index spotřebitelských cen Zdroj: ČSÚ

Zlevnily naopak o 15 procent mobilní telefony a o procento klesly i ceny telefonických a telefaxových služeb. Snížily se také o 0,6 procenta ceny bytového vybavení a zařízení domácnosti, o 2,3 procenta ceny tepla a teplé vody a o 0,8 procenta ceny zemního plynu.

K meziměsíčnímu poklesu cenové hladiny o 0,1 procenta přispělo podle statistiků hlavně snížení cen potravin. Zlevnila například zelenina o 11,4 procenta, ale máslo zdražilo o 4,0 procenta. Stoupla také cena dovolených s komplexními službami o 1,4 procenta.

Analytici: ČNB by měla znovu zvýšit úrokové sazby

„Vzhledem k příznivému ekonomickému vývoji, inflaci bezpečně nad dvouprocentním cílem ČNB a neposilující koruně se domníváme, že ČNB v letošním roce ještě jednou své úrokové sazby zvýší, velmi pravděpodobně na svém listopadovém jednání,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.


Přečtěte si: Proč budou letos drahé Vánoce

 Obchod Delmart na pražském Andělu


Inflace bude nad cílem ČNB i za celý rok, což bude podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy klíčovým důvodem, proč ČNB letos, pravděpodobně v listopadu, ještě jednou úrokové sazby zvýší.

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka rychlý růst domácí ekonomiky a mezd naznačují tlak na růst inflace. Zvyšuje se tak i podle něj pravděpodobnost, že ČNB začne dříve a rychleji zvyšovat úrokové sazby ze současných téměř nulových hodnot.

Inflace byla mírně nižší, než očekávala ČNB
Srpnová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka, uvedl ředitel měnové sekce Tomáš Holub. „Zveřejněná data potvrzují vyznění prognózy ČNB,“ upozornil Holub. Inflace podle ní setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB i ve zbytku letošního roku. Inflační tlaky v současnosti kulminují, když odrážejí zrychlující růst mezd i ekonomické aktivity. Tyto domácí vlivy se přitom podle něj projevují zejména ve vývoji jádrové inflace. Ta vyjadřuje ceny spotřebního koše očištěné o sezonní vlivy, změny regulovaných cen či daňových úprav.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek se domnívá, že by ČNB mohla zvýšit úrokové sazby již tento měsíc. „Pokud by centrální banka nezvýšila sazby již v září, s vysokou pravděpodobností se k tomu rozhodne v listopadu,“ dodala hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

WT100

Nižší než očekávané číslo o inflaci ale může podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomír Jáče v rámci bankovní rady posloužit jako argument, aby ČNB s dalším zvýšením úroků nespěchala a na svém zasedání koncem září je nechala beze změny. „Nicméně, jsem toho názoru, že ČNB letos své úroky ještě znovu zvýší, pravděpodobně na zasedání bankovní rady počátkem listopadu,“ dodal.

Čtěte dále:

Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?

Finské máslo jako nový polský tarif? Jen dočasně

Nula celá dvě procenta na hypoteční bublinu nestačí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).