Menu Zavřít

Informační technologie

6. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

CIF24

ADSL už bez pevné linky

Telefónica O2 - největší telekomunikační firma na českém trhu - představila nový balíček služeb O2 Duo Mobil, která umožňuje kombinovat internetové vysokorychlostní připojení přes ADSL linku a mobilní tarif. Po letech klientských nářků konečně operátor nabízí možnost využívat ADSL bez nutnosti pořízení pevné linky. Služba je dostupná v několika variantách: kombinovat lze internetové připojení s rychlostí dvou a čtyř megabtů za vteřinu s třemi různými mobilními tarify. Ceny balíčků začínají na 799 korunách bez DPH. Telefónica O2 minulý týden navíc oslavila půlmiliontého zákazníka vysokorychlostního internetu přes technologii ADSL.

Nejvíc se kradou Windows

Čeští počítačoví piráti, kteří kopírují a prodávají nelegální software, nejvíce šíří operační systém Windows. Vyplývá to z údajů protipirátské softwarové aliance BSA. Cena nové verze programu Windows Vista dosahuje až čtrnácti tisíc korun, nelegální kopie tohoto softwaru se často prodávají za tisíc až tři tisíce korun. Největší podíl ukradených programů se prodává prostřednictvím inzerce a tržišť i různých burz. Dle BSA je mezi českými uživateli počítačů zhruba čtyřicet procent všech instalací Windows nelegálního původu.

Čínské televize z Nymburka

Čínská společnost Changhong Europe Electric zahájila výrobu televizorů v novém závodě v Nymburce. Do otevření továrny a zahájení produkce investovali Číňané patnáct milionů dolarů, tedy asi 315 milionů korun. Pro Changhong, jež patří mezi nejvýznamnější asijské výrobce spotřební elektroniky, to představuje největší zahraniční investici od založení firmy v roce 1958. Nymburská továrna má rozlohu devíti tisíc metrů čtverečních, kde se nachází pět montážních linek na výrobu LCD, plazmových i klasických televizí. Ročně by jich měla firma vyprodukovat až jeden milion. Během několika let by měla být výroba rozšířena i na sortiment počítačů, lednic, mobilních telefonů a klimatizací - v plánu je i výstavba inovačního a vývojového střediska. V českém Changhongu nyní pracuje stovka zaměstnanců. Po naplnění kapacity výrobních linek by se měl počet ztrojnásobit.

  • Našli jste v článku chybu?