Menu Zavřít

ING Pojišťovna: S financemi umí zacházet pouze šestina Čechů

6. 10. 2011
Autor: profit

Schopnost rozumět financím má pouze 32 procent Čechů, vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti ING Pojišťovny, který byl proveden ve 12 zemích. Jeho výsledky společnost zveřejnila včera.

Foto: Miloslav Hamřík

Třetina Čechů je přesvědčena, že umí zacházet s financemi, podle testových výsledků to však doopravdy umí pouze 16 procent. Celkově vysokou finanční gramotnost, tedy schopnost rozumět financím, prokázala jen pětina české populace.

Správně si spočítat úroky ve finančním testu dokázalo jen 43 procent Čechů, přitom se jedná o základní finanční produkt, ke kterému stačí znalost malé násobilky,“ uvedla Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny České a Slovenské republiky.

CIF24

Podle průzkumu si 74 procent české populace vede domácí rozpočet a 78 procent jich zpravidla platí všechny účty včas. Měsíční rozpočet je pak schopno dodržet 67 procent Čechů.

Z průzkumu dále vyplynulo, že pouze 13 procent populace má finanční rezervy na více než jeden rok. Čtvrtina dotázaných pak rezervy nemá žádné. ING Pojišťovna prováděla mezinárodní výzkum ve dvanácti zemích Ameriky, Evropy a Asie. Česká republika se v něm umístila na desáté pozici. Hůře dopadly jen Mexiko a Slovenská republika. První místo patří Japonsku.

  • Našli jste v článku chybu?