Menu Zavřít

Ingredience navíc

22. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Barevná kombinace chuť nezachrání

Považujete-li za svůj akční rádius oblast za Bílou labutí, zabočte k Petrské věži, kde v čase naší návštěvy bilo pravé poledne. Ač pod dozorem masivních gotických zdí kostela sv. Petra, zamířily jsme s kolegyní posílit svou víru raději do Créda. Restaurace se nachází v přízemí půvabného rohového domu z dvacátých let, jehož vysoká bílá okna odhalují interiér zaměstnancům přilehlého Praha City Centre (vzhledem k počtu přítomných bílých límečků podnik zřejmě slouží jako „závodka“), i náhodným kolemjdoucím. Za obloukem poměrně asketické kavárny se ocitnete v pravé, jídelní části podniku. Pitvat vnitřní zařízení a jeho nedostatky, jako kupříkladu zdi ohlodané zubem času, nemá cenu. Je lépe přimhouřit oči a vnímat jej globálně. Výsledkem je moderní, barevně příjemně sladěný celek, z něhož se tu a tam vynoří bujná rostlina, výtvarný artefakt na skle, nápadité „lodní“ lucerny, čiré vázy plné anilinově tónované tekutiny či barevné talíře, přistávající před zraky strávníků.
Při našem příchodu zel podnik prázdnotou. Leč záhy sem začaly proudit davy hladovců, které však dynamická obsluha hravě a s úsměvem zvládala. Esteticky vkusně pojatý jídelní lístek vykazoval dost chyb a jemné známky opotřebení, ve svých útrobách zato skrýval slušný výběr včetně týdenního poledního menu, s náznakem lehké diskriminace býložravců.
Vzhledem k tomu, že naše chuť převládla nad hladem, střihly jsme si tentokrát kombinaci předkrm (jablko zapečené se sýrem Brie, podávané s omáčkou z portského vína), salát (římský salát míchaný s mangem, kuřecími prsíčky a hořčičným dresinkem), respektive hlavní chod (filírovanou vepřovou panenku plněnou datlemi podávanou s dušenými žampiony) a moučník (mousse au chocolat s vanilkovou omáčkou). Prodlevu nám pomohlo zkrátit pozorování okolního „cvrkotu“. Stoly v sousedství se kromě konzumentů postupně plnily vábně vyhlížejícími chody. Když se jídlo objevilo i před námi, naskytla se nám báječná podívaná. Na fialovém transparentním talíři spočívaly dvě poloviny vínově zbarveného jablka s hermelínovou čepicí, přizdobené velkorysou porcí červenofialového salátu lollo rosso. Barevná kombinace radost pohledět. Chuť však o několik kroků pokulhávala. Jablka byla zřejmě marinována v červeném či snad portském víně, celkově ovšem vyzněla mdle. Avizovanou omáčku z portského kuchař z nepochopitelných důvodů vypustil a dalším minusem bylo nedostatečné zapečení sýra. Očekávaný chuťový akord nezazněl.
Zato na druhém, zeleném talíři si kuchař spravil reputaci. Usmívalo se z něj na nás několik řezů šťavnatého vepříka protkaného datlemi, jejichž sladká chuť mu dodala na ušlechtilosti. Po boku mu leželo několik žampionů, orestovaných patrně v portském nebo sherry. I námi zvolená příloha - gratinované brambory s křenem, jež vzhledem i chutí připomínaly brambory smetanové – se nadmíru vydařila a obohatila chuťovou škálu o nový rejstřík.
Římský salát, nařezaný na širší nudličky, byl místo hořčičného dresinku nečekaně ochucený velkolepým množstvím majonézy, na vrchu spočívaly kostičky manga sypané praženými ovesnými vločkami a tři nevelké kousky trochu tuhých grilovaných kuřecích prsíček. Chuťový dojem nebyl špatný, leč naše původní představa se od něj přece jen lišila. Restaurace na svých webových stránkách hlásá, že připravuje jídla podle nejnovějších gastronomických trendů. Naše nedávné zkušenosti naznačují, že pod tímto honosným tvrzením se leckdy skrývá snaha ohromit hosta množstvím ingrediencí, které v reálu bývají bez varování nahrazeny jinými, případně zcela vypuštěny.
To doslova a do písmene platilo o dezertu. Na místo vytoužené hutné, tmavé čokoládové pěny tonoucí ve vanilkové omáčce nastoupil pohár plný krému, nejvíce ze všeho připomínajícího kakaový pribináček, do něhož kuchař – snad jako náhradu za vanilkový sós - snaživě vmíchal smetanu a kolečka banánu. Po výsledném produktu by tak vztáhl ručky spíše dětský návštěvník mléčného baru.
Celková suma 652 Kč se nejeví přemrštěná, avšak navzdory mnoha sympatickým rysům tohoto podniku jsme se nemohly ubránit jistému pocitu zklamání z kvality místní krmě.

KAVÁRNA & RESTAURACE CRÉDO
Adresa: Petrská 11, Praha 1
Tel.: 222 324 634, 602 234 794, e-mail: credo@centrum.cz, www.credo-restaurace.cz
Otevírací doba: po-so 10.30 - 23, ne zavřeno
Počet míst: kavárna 24
restaurace 42
Druh kuchyně: mezinárodní
Platební karty: Visa, Mastercard, American Express, JCB, Diners Club International
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Chile, Itálie, JAR, Kalifornie, Slovinsko, Austrálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20

Celkem 51 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku:
Chilli con carne (denní nabídka) 80 Kč
Salátové listy s kozím sýrem, piniovými oříšky a koriandrovo-chilli dresinkem 130 Kč
Tataráček z lososa s česnekem a bazalkou podávaný s avokádem a toasty 125 Kč
Tropický jazyk s krevetovým rizotem, chřestem a omáčkou z uzené slaniny 165 Kč
Kachní prsa pečená na medu s omáčkou z lesních plodů a dušeným zelím 240 Kč
Vanilková zmrzlina na malinovém želé s karamelem 70 Kč

MMF24

Výběr z vinného lístku:
Santa Carolina Las Condes Chardonnay 2001 0,2 l 95 Kč
Chateau David 2001 Bordeaux Superieur 490 Kč
Fontella Frascati Superiore 2002 DOC 430 Kč
Spier Merlot 2001 590 Kč
Hardy´s Nottage Hill Shiraz 1999 670 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).