Menu Zavřít

Inspirace Porúřím: vláda pošle miliardy chudším krajům

9. 1. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Do strukturálně znevýhodněných krajů Česka by mohly putovat až desítky miliard korun. Vláda dnes schválila plán, který má pomoci Moravskoslezskému, Ústeckému a Karlovarskému kraji. Premiér Bohuslav Sobotky (ČSSD) v tiskové zprávě uvedl, že by mělo jít především o podporu vzniku nových pracovních míst, školství a inovací, ale i o sanace ekologických škod.

Dokument schválený ministry obsahuje návrh postupu, jak v regionech zlepšit hospodářskou i sociální situaci. „Ty povedou k naplňování jedné z vládních priorit, mezi něž patří snižování sociálních a ekonomických nerovností v zemi. Jsem toho názoru, že ekonomický růst by měli pociťovat všichni obyvatelé České republiky,“ uvedl Sobotka.

Konkrétní návrhy projektu rozpracuje do května ministerstvo pro místní rozvoj a bude vycházet i ze zahraničních vzorů. „I vzhledem k tomu, že nesnáze v regionech jsou do značné míry dány historií těžby a těžkého průmyslu, jsme se při přípravě nechali inspirovat zejména německým Porúřím,“ uvedl Sobotka.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) uvedla, že by mohla být například zřízena pracoviště vysokých škol v Karlovarském kraji či vybudována výzkumná centra navázaná na krajská specifika. „Mnoho areálů se také dočká obnovy a nového využití díky pokračující podpoře tzv. brownfieldů,“ řekla. Jednotlivá opatření a další podrobnosti plánu budou k dispozici na internetu.

Vláda by měla na jaře uzavřít s Moravskoslezským, Ústeckým a Karlovarským krajem smlouvy, ve které se strany zavážou ke spolupráci na přesně definovaných projektech. Plány mají být pravidelně aktualizovány včetně finanční stránky. V posledních dvou letech rozhodla vláda do těchto krajů poslat 6,6 miliardy korun, například na program demolic či obnovu Krušných hor.

CIF24

Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace a sdružení Limity jsme my, Kořeny Litvínov a STUŽ ve společné tiskové zprávě uvádějí, že schválení plánu je dalším potvrzením, že rozvoj krajů má směřovat od těžby uhlí k moderní ekonomice. „Nyní jsou potřeba konkrétní opatření. Stát by se proto měl zaměřit na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, které vytvoří velké množství nových pracovních míst,“ uvedl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Plán ocenil i poslanec TOP 09 za Ústecký kraj Michal Kučera. „Konečně se nám všem podařilo vládě vysvětlit, že bez tzv. Marshallova plánu se u nás na severu nehneme. A těší mě, že s tímto projektem už před několika lety přišla TOP 09,“ uvedl.

Dále čtěte:

Co zastaví krvácení Moravskoslezského kraje?

Babiš srazí výdajové paušály, přesto živnostníkům slibuje úspory

Účtenky za splátky. Elektronická evidence tržeb je plná překvapení

Zavedení EET si již vyžádalo stovky obětí

  • Našli jste v článku chybu?