Menu Zavřít

Investice vzrostou

7. 9. 2007
Autor: Euro.cz

DTZ

Hodnota investic do realit bude v roce 2007 opět překročena, konstatuje studie poradenské DTZ. V první polovině letošního roku investoři nakupovali především maloobchodní a multifunkční objekty. Rekordní transakci zatím představuje akvizice nákupního centra Palladium v hodnotě 530 milionů eur, kterou dojednaly firmy Hannover Leasing a prodávající developerská společnost EPD. Mezi nejvýznamnější obchody se řadí i zakoupení skupiny projektů v Praze a Brně rakouským fondem Immoeast od společnosti Lordship.
Nabídka kancelářských prostor v Praze v prvním pololetí stoupla o 6,6 procenta, poptávka po nich se však meziročně snížila o polovinu kvůli vysoké loňské srovnávací základně. Trh kancelářských prostor loni ovlivnily dvě mimořádné transakce (stěhování pražského magistrátu a hledání nových prostor pro operátora Telefónica O2), jež dohromady poptávaly přes 60 tisíc metrů čtverečních. Letos celkem by mělo v Praze vzniknout téměř 250 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Plánované projekty v Praze se soustředí do městských částí Praha 4, 6 a 9. V krajích panuje největší zájem o kanceláře v Brně, Ostravě a Plzni.
„Hlavní očekávanou událost v oblasti retailu je dokončení výstavby Palladia, které bude mít vliv na zvýšení kvality a cen nájmu v centru Prahy,“ soudí ředitel DTZ Jaromír Smetana. Největší stavební boom se očekává v Praze 9, 6 a 4. Co se týče regionů, developeři budou nejaktivnější v Liberci, Brně, Plzni a Ostravě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).