Menu Zavřít

Investoři se ČSOB nedočkají

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

kapitálový trh

CIF24

Neochota belgické KBC dělit se o tučné zisky Československé obchodní banky (ČSOB) zvítězila. I tak by se dalo zhodnotit rozhodnutí bankovní skupiny KBC, že si českou dceru ponechá a peníze na splacení státní pomoci raději sežene prodejem jiných aktiv. Konkrétně chce sáhnout do polského portfolia a zbavit se bankovního domu Kredyt Bank a pojišťovny Warta.
Belgická bankovní skupina minulý týden oznámila, že požádala Evropskou komisi o souhlas se změnou plánu, podle něhož získá prostředky na splacení zhruba sedmimiliardové statní pomoci. Tu si vyprosila od belgické vlády před třemi lety na vyřešení finanční tísně, do které se KBC dostala nákupem rizikových finančních derivátů. Plán byl tehdy podmínkou státu pro poskytnutí pomoci. Nový materiál nepočítá s úpisem akcií ČSOB ani maďarské K&H Bank. KBC tvrdí, že prodej ČSOB i K&H Bank může být stále ve hře, jenže kvůli novým regulatorním pravidlům Basel III, které mají postupně začít platit od roku 2013, se jim transakce nevyplatí.
ČSOB patří k nejziskovějším aktivům portfolia belgického giganta a spekulace, že se KBC nebude chtít takového klenotu zbavit, se naplnily. Pro investory, kteří čekali na úpis akcií ČSOB rok a půl, a pro Burzu cenných papírů Praha je zpráva velkým zklamáním. Mělo jít o událost roku, která by znamenala pro tuzemský kapitálový trh velkou vzpruhu. Za zhruba 40procentní podíl mohla KBC získat dle odhadů více než dvě miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).