Menu Zavřít

Irák zatím u ledu

23. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Češi dávají přednost Slovensku, Bulharsku i Karibiku

Česko se alespoň prozatím na předpokládaném turistickém náporu do dlouho nepřístupného Iráku podílet nebude. „Nemáme žádné signály o větším zájmu českých turistů o tuto zemi. Navíc v Iráku zatím neexistuje ani civilní letiště. Ovšem po zklidnění situace by se mohl Irák stát velmi zajímavou destinací, “ řekl týdeníku EURO Oldřich Freidinger z Asociace cestovních kanceláří (ACK) České republiky. Freidingerova slova potvrzují i zástupci dalších cestovních kanceláří. „Irák nenabízíme a ani nabízet nebudeme. Možná za rok, i když ani to není jisté,“ říká tisková mluvčí společnosti Fischer Věra Kudynová. Obdobně se vyjádřil i ředitel marketingu Čedoku Tomáš Brejcha. „O této destinaci je zatím předčasné uvažovat. Nanejvýš se objeví individuální žádosti klientů, a ty jsme schopni uspokojit.“

Ani specialisté.

Stejnou situaci popisují také cestovní kanceláře, které se specializují na oblast Blízkého východu a exotiku, jako Marco Polo International, ESO Travel nebo Alexandria. V odpovědích převažuje váhání a skepse. „Češi jsou velmi konzervativní a obávají se rizika. Do Iráku si v budoucnu dokážu představit možná nějaký pobytový zájezd,“ říká například ředitel cestovní kanceláře Alexandria Zdeněk Marek. Ovšem ani o jeho úspěšnosti není Marek přesvědčen. „Máme problémy naplnit poznávací zájezdy do Jordánska, přitom je to země se srovnatelnými památkami a mnohem lepší infrastrukturou,“ upozorňuje. Přesto se v Česku najdou odvážlivci, kteří se cestování do země na Eufratu a Tigridu nezalekli. Věra Malečková z Four Seasons Travel potvrdila, že společnost má v úmyslu nabízet pobyty v Iráku během půl roku a již nyní prý zaznamenává zvýšený zájem o letenky.

CIF24

Bulharsko a Slovensko.

Hitem sezony se pro „diskontně“ orientované Čechy stává sousední Slovensko. „Ceny za stejné služby jako v Česku jsou na Slovensku v průměru o jednu čtvrtinu až třetinu nižší,“ říká Freidinger. Zájem o Slovensko potvrdila i Dita Bachroňová z Firo touru. Další oblíbenou destinací Čechů se stalo Bulharsko. „Je cenově dostupné a služby jsou srovnatelné s Řeckem nebo Chorvatskem,“ uvádí Tomáš Brejcha z Čedoku. Kromě příjemných cen mluví ve prospěch letovisek na Zlatých píscích a Slunečném pobřeží i nostalgie zejména starší části česká populace, která do jezdila do Bulharska k moři v době, kdy byla pro ni většina světa nepřístupná. Freidinger říká, že prarodiče se do Bulharska vydávají zejména s vnoučaty.

Prosperující Karibik

Movitější Češi letos objevují Karibik. „Zájem o destinace, jako je Mexiko, ostrov Martinik či Dominikánská republika, se zvýšil o téměř třicet procent. Dalším hitem je Srí Lanka,“ tvrdí spolumajitelka cestovní kanceláře ESO Travel Martina Cikánová. Dita Bachroňová z Firo touru dodává, že Češi do Karibiku utíkají před nebezpečím nákazy SARS. Opozorňuje současně, že kromě Střední Ameriky se zvýšil také zájem o severní část kontinentu, a to zejména o Aljašku. Roste rovněž popularita některých středozemních destinací, zejména Tuniska a Egypta. Na vzestupu bylo i Turecko, Freidinger však konstatuje, že zájem ochabl poté, co zrušilo vydávání víz na hranicích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).