Menu Zavřít

Islámský stát v Sýrii je téměř poražen, hlásí Američané

4. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Cíle zničit teroristickou organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii bylo téměř dosaženo, oznámil dnes Bílý dům. Podle něj jsou Spojené státy a jejich spojenci nadále odhodláni rozdrtit i zbytky sil IS přítomných v zemi.

„Vojenská mise zaměřená na vymýcení IS v Sýrii směřuje k rychlému konci a IS je téměř úplně zničen,“ uvedl Bílý dům. „Povedeme nadále konzultace s našimi spojenci a přáteli o budoucích plánech. Očekáváme, že země v tomto regionu i mimo něj a OSN budou spolupracovat na budování míru a zajistí, aby se IS už nikdy neukázal,“ dodává se v dokumentu.

Bílý dům také informoval o dnešním telefonickém rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Oba státníci jednali o nadcházející Macronově návštěvě ve Washingtonu, zároveň se vzájemně ujistili o závazku bojovat až do totální porážky IS.


České firmy se chystají na obnovu Iráku. Ve hře jsou miliardy

Společnost ZVU Strojírny Hradec Králové vypravila 9. ledna do Iráku část zařízení pro ropnou rafinerii.


Bílý dům rovněž informoval o dnešním telefonickém rozhovoru mezi Trumpem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, s nímž konzultoval nejnovější vývoj na Blízkém východě. Trump zopakoval závazek Spojených států bránit bezpečnost Izraele. Oba politici se dohodli, že budou pokračovat v úzké koordinaci boje proti „zhoubnému vlivu“ Íránu a jeho aktivitě směřující údajně k destabilizaci regionu.

V Ankaře se dnes konal summit nejvyšších představitelů Turecka, Ruska a Íránu. Prezidenti všech tří zemí se dohodli, že budou spolupracovat, aby se v Sýrii mohlo uzavřít trvalé příměří. Tématem summitu byla také ochrana syrských civilistů a syrské územní celistvosti a rovněž boj proti teroristům.

CIF24

Čtěte také:

Měly porazit teroristy. Teď české zbraně proti sobě možná namíří Iráčané s Kurdy

Válečná prosperita v zemi bohů. Mogadišo se živí strachem

Sísí jasně vyhrál egyptské volby, účast dosáhla jen 41 procent

Jaderné arabské jaro. Reaktory chce Saúdská Arábie, Egypt i Jordánsko

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).