I když se na naše území dostala teprve před několika stovkami let, řadí se jablka už dlouho k nejkonzumovanějšímu ovoci u nás – a oprávněně.
Autor: archív Profit
Jablka obsahují látky posilující celý organismus včetně nervové soustavy, působí močopudně, představují prevenci proti ledvinovým kamenům a podporují trávení. Jablka pomáhají ke zdravým dásním, lesklým a pevným vlasům a nehtům. Soli draslíku obsažené v jablku zpomalují kornatění cév, pektiny zase snižují hladinu cholesterolu v krvi. Optimální formou konzumace je syrové jablko i se slupkou, doporučuje se jedno denně. Podle rakouských studií představuje kompletně snědené jablko účinnou ochranu proti rakovině. Obdobné účinky má čaj z jablečných slupek, který je také prevencí proti revmatismu a jaterním a ledvinovým nemocem. Obdobné účinky jako čaj má i jablečný ocet, který je zase prevencí proti nachlazení nebo kožním nemocem.
Ani jablka se ale nevyhnula některým pověrám. Především neplatí, že přirozeně vypadající jablko menší velikosti, strupovité, ba někdy i mírně nahnilé, které bylo pěstované přirozeně zcela bez chemických zásahů, je zdravější. Právě naopak – například červivost iniciuje rozvoj kvasinek a plísní, proti nimž se jablko brání vytvářením látek, které normálně neobsahuje a které mohou být pro lidský organismus toxické. Dalším omylem je údajná schopnost jablek čistit zuby. Podle britských stomatologů existuje řada odrůd jablek, které se kvůli obsahu organických kyselin a cukru podílejí na tvorbě zubního kazu.
Ovoce obecně – jablka nevyjímaje – patří mezi typické potraviny, které by měly být spotřebovávány nejlépe v místě původu. Česká jablka jsou pro tuzemské spotřebitele vhodnější i proto, že na rozdíl od jejich zahraniční konkurence nejsou tak intenzivně chemicky ošetřována.