Menu Zavřít

Jaderná energie opět na vzestupu? V hledáčku ji mají technologické firmy i banky z Wall Street

Dnes
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Technologické společnosti a finanční giganti z Wall Street stále více podporují jadernou energii a snahu ztrojnásobit její kapacitu do roku 2050
  • Tento krok může zásadně přispět k dosažení klimatických cílů a oživení jaderného sektoru, který v posledních desetiletích ztratil na významu
  • Kroky směrem k využití jaderné energie v uplynulé době podnikly třeba společnosti Microsoft a Rolls-Royce 

Velké technologické společnosti se stále více zajímají o jadernou energii. A rozhodně v tom nejsou samy – do hry se totiž pomalu, ale jistě zapojují i finanční giganti z Wall Street. Čtrnáct největších světových finančních institucí včetně Goldman Sachs, Morgan Stanley a Bank of America se rozhodlo podpořit snahy o ztrojnásobení kapacity jaderné energie do roku 2050. S odkazem na deník The Financial Times to uvedl web Business Insider.

Jak konkrétně chtějí finanční instituce k dosažení tohoto milníku přispět, dosud zveřejněno nebylo. Už teď je ale jasné, že by jejich podpora mohla hrát při plnění emisních cílů stanovených na loňské klimatické konferenci COP28 klíčovou roli. Pomoci by mohly také oživení jaderného sektoru jako takového.

Minulá energie budoucnosti

Na globální popularitě ztratila jaderná energie zejména v posledních desetiletích. Do té doby byla naopak považována za energii budoucnosti. Ještě v roce 2004 se na výrobě elektřiny v EU podílela 32 procenty, což bylo nejvíce ze všech dostupných zdrojů. Na jádro se dle Českého statistického úřadu tehdy spoléhalo více než na uhelné elektrárny, které vyrobily devětadvacet procent elektřiny, zatímco šestnáct procent připadalo zemnímu plynu a dalších patnáct pocházelo z obnovitelných zdrojů.

Outstream Placeholder

V následujících letech se pak struktura využívaných paliv výrazně proměnila. V roce 2021 pocházelo nejvíce elektřiny (37 procent) z obnovitelných zdrojů, čtvrtinu elektřiny vyrobily jaderné elektrárny a téměř pětinu měl na svědomí zemní plyn.

Od výstavby jaderných bloků se v minulosti upustilo třeba proto, že se jednotlivé vlády obávaly vysokých nákladů na výstavbu infrastruktury. Kromě toho navíc měly strach z ekologických dopadů, ale také konkurence, kterou v té době představoval levný zemní plyn. 

Jaderná energie příští rok vyrobí rekordní množství elektřiny, podle IEA předběhne uhlí
Přečtěte si také:

Jaderná energie příští rok vyrobí rekordní množství elektřiny, podle IEA předběhne uhlí

Jak upozorňuje Insider, loni podíl jaderné energie na globální výrobě elektřiny klesl na nejnižší úroveň od 80. let. Tento trend by se však mohl brzy změnit, a to nejen díky zájmu Wall Street, nýbrž i díky stále větší podpoře ze strany velkých firem. Potenciál v jaderné energii vidí i Mezinárodní energetická agentura, která v lednu uvedla, že tímto způsobem vyrobí svět v příštím roce rekordní množství energie. 

U jádra čerpá Microsoft i Rolls-Royce

Konkrétní kroky momentálně podniká třeba Microsoft. Ten minulý týden uzavřel dohodu o znovuotevření jednoho reaktoru v jaderné elektrárně Three Mile Island, přičemž energii z tohoto zdroje se zavázal odebírat po dobu následujících dvaceti let.

Technologický gigant se před čtyřmi roky zavázal, že se do konce desetiletí stane uhlíkově negativním. I díky rozvoji umělé inteligence (AI), jejíž datová centra jsou na energii extrémně náročná, loni ale nakonec vyprodukoval ještě více emisí než v roce 2020. Pakt s jadernou elektrárnou se tak zdá jako krok správným směrem.

„Špinavější“ než před lety. Microsoft produkuje o 30 procent více emisí než v roce 2020
Přečtěte si také:

„Špinavější“ než před lety. Microsoft produkuje o 30 procent více emisí než v roce 2020

Na energetické nároky AI upozorňoval i generální ředitel společnosti Oracle Larry Ellison. V návaznosti na to investorům sdělil, že jeho firma staví datové centrum napájené malými jadernými reaktory. „Už jsme našli místo a elektrárnu, která má povolení pro tři reaktory,“ uvedl Ellison během telefonátu k výsledkům za první čtvrtletí.

EBF24

Na obdobné technologii aktuálně pracuje i jeden z lídrů v oblasti malých modulárních reaktorů Rolls-Royce, jenž od britské vlády za tímto účelem dostane více než 200 milionů liber (skoro 5,5 miliardy korun). Společnost TerraPower, kterou spoluzaložil Bill Gates, zase plánuje výstavbu nové jaderné elektrárny ve Wyomingu.

Finanční instituce, jako jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Barclays a BNP Paribas, se k tématu zatím nevyjádřily.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).