Menu Zavřít

Jaderný římský klub

15. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Konference o energetice

CIF24

Pro rozvoj jaderné energetiky se minulý týden vyslovila většina účastníků 20. světového energetického kongresu v Římě, největší globální schůzky zástupců energetického sektoru. Vstřícně se k jaderné alternativě stavěli dokonce i zástupci hostitelské Itálie, která přitom od referenda po výbuchu v jaderné elektrárně v Černobylu jádro odmítá, a stejně tak i němečtí energetici. Přestože současná německá vláda zatím nezpochybňuje záměr předešlé vlády zavřít v příštích dvanácti letech všechny jaderné elektrárny v zemi, provozní ředitel německého koncernu E.ON Johannes Teyssen řekl, že jádro bude mít klíčovou roli v boji s klimatickou změnou, a že E.ON proto již spolupracuje na nových jaderných projektech mimo Německo.
Jedním z nejnadšenějších stoupenců jádra na kongresu byl Pierre Gadonneix, generální ředitel francouzského podniku EDF, který provozuje 58 jaderných elektráren dodávajících osmdesát procent francouzské spotřeby elektřiny. „Je jasné, že rozvoj jaderné energie se opět rozběhl,“ řekl Gadonneix. EDF nyní zvažuje postavení až pěti jaderných elektráren v Británii.
Kongresu, který organizovala Světová energetická rada na téma energetická budoucnost v provázaném světě, se zúčastnily čtyři tisíce zástupců světové energetiky.

  • Našli jste v článku chybu?