Menu Zavřít

Jahn jedná s obchodníky o problémech tuzemského maloobchodu

20. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Místopředseda vlády pro ekonomikuMartin Jahn dnes v poledne zasedl v pražském Hrzánském paláci zajednací stůl se zástupci obchodních řetězců, s nimiž chce probrataktuální problémy týkající se tuzemského maloobchodu a jehododavatelů.

Pracovního oběda se účastní také představiteléministerstev financí i průmyslu a obchodu, Svazu obchodu acestovního ruchu, Agrární komory a Odborového svazu pracovníkůobchodu.

Mluvčí Úřadu místopředsedy vlády pro ekonomiku Aleš Michldnes ČTK řekl, že na schůzku dorazili všichni pozvaní hosté, mezikterými byli například zástupci společností Ahold, Carrefour,Globus, Tesco, či Makro. Další informace podle Michla budou kdispozici po skončení pracovního oběda, které je plánováno na14:00. Podobné setkání, které loni v prosinci zorganizovaloministerstvo zemědělství, skončilo fiaskem, protože většinapozvaných obchodníků na pracovní snídani nepřišla.

Na dnešní schůzce se má diskutovat o zákonu o omezeníprodejní doby, pracovních podmínkách pro zaměstnance obchodníchřetězců, prodeji zboží za cenu pod výrobními náklady, platebníchpodmínkách u zboží podléhajícího rychlé zkáze a nákupech odčeských dodavatelů. Téma výprodejů, s nimiž měl po Novém roceproblémy například řetězec Carrefour, do programu zařazenonebylo.

Podle prezidenta Agrární komory Václava Hlaváčka jsou naprogramu jednání všechny ožehavé problémy, které již delší dobutrápí české zemědělce. „Jsou to především podnákladové ceny,dlouhé lhůty splatnosti a platby regálného. Na tyto věciupozorňujeme již dlouho a budeme sledovat, k čemu schůzka budevlastně sloužit,“ řekl ve středu Hlaváček.

WT100

Schůzka zástupců obchodních řetězců a ministrů se mělaodehrát již loni 15. prosince. Tématem setkání měla být i tehdyobchodní politika těchto firem a některé nešvary, na něžpoukazují dodavatelé. Jde například o přílišné stlačování cen,prodej pod náklady, lhůty splatnosti nebo takzvané regálné, cožje platba, kterou si obchodní řetězce účtují za to, že budouurčité zboží prodávat. Za vládu tehdy přišli ministřizemědělství, financí i průmyslu a obchodu.

Schůzka však skončila neúspěšně poté, co se na jednánídostavili pouze představitelé Delvity. Ostatní řetězce odmítlypozvání s odůvodněním, že pozvánka přišla pozdě, téma schůzkynebylo jednoznačné a na jednání nebyl přizván zástupce Svazuobchodu a cestovního ruchu.

  • Našli jste v článku chybu?