Gastronomie
Šéfkuchař hotelu Adria Michal Novák se konkurence nebojí, a tak si vymyslel Neptun Cup. Soutěž kuchařů - juniorů. Letos ovšem nasadil svým nástupcům a možným budoucím konkurentům kritéria velice vysoko, na úrovni soutěží seniorských. To jest: do poslední chvíle nikdo netušil, co vlastně bude připravovat. To se soutěžící dověděli až krátce před pódiovým vystoupením. Tématem soutěže byla příprava dvou porcí moderního salátu jako předkrmového jídla a reprezentanti učilišť a škol si vylosovali suroviny i způsob úpravy. V časovém limitu pak museli sestavit recepturu, pokrm připravit a prezentovat.
Za dosažené výsledky by se nemuseli stydět ani protřelí „profíci“. Vítězný produkt Tajemství jara (salát z restované zeleniny s plátky bresaoly a dresinkem z ořechového oleje) Ondřeje Mikoláše ze SSOU Mrkvičkova byl po celý jeden měsíc zařazen na stálém lístku restaurantu Triton pořádajícího hotelu. A navíc si autor odnese deset procent z ceny každého prodaného salátu.
Silně obsazená degustační komise - krom jiných v ní zasedli Radek David – executive chef Cafe La Veranda, Václav Frič – sous chef Radisson SAS Alcron či Luděk Procházka z Carving Czech Studia - přisoudila druhé místo Ondřeji Korábovi ze SOU Potravinářské Písnice, bronz si odvezl do hotelu Merkur Jakub Franěk.
Soutěž měla tentokrát další rozměr, konala se v supermoderně zrekonstruované kuchyni, splňující všechny současné parametry. Mladí kuchaři si mohli osahat technologie, které u nás zatím zdaleka nejsou běžné. Což samo osobě může být inspirativním motivem. Proč ale tuto soutěž považuji za důležitou? Česká kuchyně, respektive výkony kuchařů patřily v dávné minulosti k elitním v evropském měřítku. Troufám si říci, že ani více než šestnáct let po roce 1989 na toto postavení ještě nevystoupala. A také si troufám říct, že tento úkol je určen zejména nastupující generaci kuchařských mistrů. Pamatujme si jejich jména.