Menu Zavřít

Jak být dobrým golfovým divákem

30. 9. 2003
Autor: Euro.cz

reklama

Není divák jako divák, ten golfový je stár více než tři sta let, narodil se v Anglii a vyrůstal se svým bratrem, fotbalovým, ragbyovým či tenisovým divákem na jednom yardu.
Zatímco u fotbalu se očekává pořádně hučící kotel fanoušků, když fandíte golfistům, můžete si tak akorát distinguovaně zatleskat po dobře zahraném míči.
Alfou a omegou chování přihlížejících na golfovém turnaji je obdivovat, ale potichu. Na druhou stranu, kde jinde se vám podaří obdivovat gentlemany pošetile šťouchající kus kulaté pryže do jamky, na kterou leckdy ani nedohlédnou. Každý sport chce své a pro golfového publikum je nejdůležitější vědět, že golf je hra, která vyžaduje mnoho soustředění a koncentrace, proto nikdo nemluví, netelefonuje, dokonce se ani nepohybuje, když se hráč chystá nebo odehrává svou ránu.

ebf - tip - debata

Základní etiketa golfu.

Oxford English Dictionary definuje etiketu mimo jiné jako „konvenční pravidla osobního chování ve zdvořilé společnosti“. Golf je pravděpodobně jediný sport, v němž jsou nepsaná pravidla etikety stejně důležitá jako samotná oficiální pravidla - a v mnoha případech ještě důležitější. Mnoho jemnějších bodů etikety je dokonce součástí oficiálních pravidel této hry. Golfová etiketa je něco, co by měl důkladně znát každý golfista, ať už je to naprostý novic, nebo zkušený profesionál, a v čem by se měl snažit stále se zlepšovat. Většině golfových tradic se podařilo přežít změny doby ode dne, kdy Ctihodný spolek edinburských golfistů poprvé přiložil brko na papír, aby zaznamenal pravidla své hry. Dnes má golf ještě stále pověst sportovního odvětví, v němž navzdory prudkému celosvětovému vzrůstu popularity ve druhé polovině dvacátého století dosud žije sportovních duch a čest. Je však zřejmé, že golf rychle ztrácí výlučnost a stává se masovým sportem v důsledku přílivu sponzorských peněz a přímých televizních přenosů prostřednictvím satelitů do celého světa. Co to tedy je ta golfová etiketa a proč je tak důležitá? Etiketa znamená prostě zdvořilost a ohleduplnost ke spoluhráčům jak na golfovém hřišti, tak mimo ně. (Mějte na paměti, že sdílíte velkou oblast otevřené krajiny s lidmi, z nichž každý má v úmyslu vypustit nebezpečnou střelu.) Etiketa přispívá k většímu bezpečí a radosti všech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).