Menu Zavřít

Jak dostupné je bydlení v Praze? Magistrát si nechá vypracovat analýzu

19. 1. 2017
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: mrholle via Flickr

Praha chce mít do konce února analýzu realitního trhu a dostupnosti bydlení. Má predikovat bytovou výstavbu do roku 2020 v hlavním městě i analyzovat náklady na bydlení. O rozhodnutí rady informoval předseda pražské Strany zelených Ondřej Mirovský. Hlavní město vlastní kolem 9000 bytů, další mají městské části.

Analýza má podle zadání popsat vývoj počtu bytů od roku 2001. Zabývat se bude jejich stářím či plochou, vývojem pořizovacích cen i cen nájemného. Zmínit má i chybějící Koncepci bytové politiky, pokračující privatizaci bytového fondu v majetku městských částí a problematiku bezdomovectví.

ebf - tip - debata

Ceny bytů i nájmů v Praze neustále rostou, důvodem je také pomalé povolování nových staveb. Podle odhadů developerů zdraží nové byty letos o pět až deset procent. Loni vzrostly ceny asi o pětinu. Počet prodaných nových bytů by měl zůstat zhruba na loňské odhadované úrovni 6500.

Stavět nové byty by mohla po mnoha letech začít i Praha. Má jeden projekt bytového domu na Černém Mostě, který má vydané stavební povolení. Metropole nepostavila žádný byt za posledních deset let.

Dále čtěte:

Skanska chce postavit tisícovku bytů v pražských Malešicích

Developeři: Nové byty v Praze letos zdraží o pět až deset procent


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).