Menu Zavřít

Jak investuje

26. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Martin Janovsky, místopředseda představenstva Pojišťovny České spořitelny

Bankovní účty:
Využívám výhod, které mi nabízí finanční skupiny Erste Bank a Česká spořitelna, tj. vlastním účty v Rakousku i v České republice. Pro své finanční transakce používám internetové bankovnictví, které je součástí nabídky České spořitelny.

Stavební spoření a ostatní produkty se státní podporou:
Mám uzavřenou smlouvu o stavebním spoření, kde využívám možnosti maximálního státního příspěvku.

Životní pojištění:
Věřili byste mi, kdybych řekl ne? Životní pojištění samozřejmě sjednané mám. Jednak mám uzavřenou dlouhodobou smlouvu, jejímž cílem je zvýšit mé příjmy po ukončení aktivní pracovní činnosti. Dále mám sjednáno životní pojištění s jednorázovým vkladem, které výhodně zhodnocuje mé peníze a zároveň garantuje určitý minimální výnos. Také využívám rizikového životního pojištění k zajištění hypotečního úvěru.

Majetková pojištění:
Mám pojištěný byt v Praze i ve Vídni. Navíc mám uzavřené pojištění odpovědnosti k pokrytí nákladů v případě právního sporu. Jestli mohu svoji maličkost považovat za svůj nejvzácnější majetek (tedy hned po mé přítelkyni), pak sem patří také úrazové pojištění.

Podílové fondy:
Pravidelně investuji do tzv. Fonds-plan, jejichž prostřednictvím se mohu podílet na rozvoji určitých regionů – v současnosti např. na východoasijských trzích.

Akcie / dluhopisy:
Nedůvěřuji investicím do jednotlivých akciových titulů. Samozřejmě ale disponuji akciemi finanční skupiny Erste Bank Group.

Nemovitosti:
Vlastním byt ve Vídni.

Dluhy:
Splácím hypoteční úvěr na vídeňský byt.

Kdo se ve vaší domácnosti stará o peníze?
Své finanční záležitosti si spravuji sám.

KL24

Investujete do vína, obrazů či jinak netradičně?
Mám rád moderní umění, ale spíše jako koníčka a dekoraci než možnost investice. Nikdy bych si nekoupil obraz pouze proto, že jeho cena může časem vzrůst. Také miluji červené víno, ale raději jako nápoj, který si vychutnám - ne jako archiv, který si schovám do sklepa. Za netradiční lze považovat moji zálibu investovat do mechanických hodinek, za které jsem schopný utratit skutečně hodně peněz. Uklidňuji se však tím, že se jedná o kvalitní investici, jež přežije generace.

  • Našli jste v článku chybu?