Menu Zavřít

Jak koupit byt za dvě třetiny jeho skutečné hodnoty

16. 11. 2009
Autor: profit

Každý investor-pronajímatel ví, že základní podmínkou pro ziskovost celého pronájmu je výhodná kupní cena. Jak dosáhnout kupní ceny o třetinu nižší než je skutečná hodnota bytu?

Autor: Profit

Výše nájemného je daná poptávkou a trhem: Podle stáří, polohy a vybavenosti bytu je možné nájemné zvyšovat či snižovat. Pokud ale pronajímatel nabízí byt srovnatelný se sousedním, bude to právě nabídka a poptávka, která určí, kolik si může za pronájem účtovat.

Koupí-li investor byt za standardní (a tedy plnou) cenu, bude dosahovat určité návratnosti své investice. Mnohem vyšší návratnost ale získá ten, kdo koupí ten samý byt levněji.

Všichni chytří investoři proto hledají tzv. podhodnocené nemovitosti: Ty, které mají vyšší hodnotu, než kolik za ně prodávající požaduje. A vědí, že když se jim podaří takový byt nebo dům najít a levně koupit, nemusí se potom tolik bát o výši nájemného. Výhodný nákup jim totiž zajistí ziskovost investice dopředu.

Otázka ale přirozeně zní: Kde najít byty a nemovitosti, které se prodávají „pod cenou“?

KL24

Protože nízkou prodejní cenu najdeme většinou tam, kde prodávající potřebuje peníze rychle, výhodným místem pro hledání a nákup bytů jsou exekutorské dražby. Exekutoři dříve zveřejňovali dražby pouze na svých individuálních stránkách a hledání nemovitostí prodávaných v soukromých dražbách bylo proto vždy časově náročné. To se ale nyní změnilo… Exekutorská komora ČR zprovoznila ostrý provoz tzv. „Portálu dražeb“. A na adrese http://www.portaldrazeb.cz/ je nyní k dispozici aktuální přehled dražeb nemovitostí prováděných exekutory podle exekučního řádu. Chcete-li se tedy na jednom místě a zdarma dozvědět vše o exekučních dražbách, najdete zde nejen popis nemovitosti, ale i informaci o místě a termínu dražby a vyvolávací ceně. Byt či jinou nemovitost můžete vyhledávat podle termínu dražby, druhu nemovitosti, podle ceny a nebo podle regionu.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?