Menu Zavřít

Jak na konkurenceschopnost absolventů

5. 9. 2016
Autor: archiv

Absolventi škol všech úrovní patří k nejohroženějším pracovním skupinám, nezaměstnanost zde vysoce přesahuje průměry. Ani studium vysoké školy není zárukou pozdějšího úspěchu, říká prorektor Vysoké školy finanční a správní (VŠFS) Roman Mentlík.

Co byste poradil budoucím studentům, aby zvýšili svoji konkurenceschopnost, tedy šanci na svoje budoucí uplatnění?
To je složitá, ale důležitá otázka. Pokud mi ji položí zájemce o studium, je již její formulace důkazem uvažování „out of the box“, což znamená, že šance na odlišení nabírá na konkrétnosti. Je pravda, že v dnešní době samo vysokoškolské vzdělání není zárukou dobré a perspektivní práce. Jako student bych se měl chtít odlišit jak v teoretické, tak praktické oblasti, v ideálním případě je propojit. Toho můžete docílit např. v programu Erasmus+.

Program je určen především pro zájemce z vysokoškolských institucí, ale pozor, i pro školitele z podniků. Jeho absolvováním pokryjete právě také praxi vždy velmi pozitivně hodnocenou budoucím zaměstnavatelem a navíc získáte zahraniční zkušenost, protože program se soustředí na výměny mezi zapojenými zeměmi. Na naší univerzitě jsou také velmi populární programy tzv. souběžného studia, a to v rámci jak bakalářských, tak magisterských studií.

Co znamená souběžné studium? Jde o studium dvou vysokých škol zároveň? A proč by mělo být konkurenční výhodou?

Měl jsem spíše na mysli programy joint degree, kde získáte konkurenční výhodu výbornou znalostí zejména obchodní angličtiny a rozšířením svých vědomostí a dovednosti. Dosáhnete tím současně amerického akademického vzdělání se speciálním zřetelem ke znalostem praktického života nadnárodních firem. Po bakalářském stupni (s tituly Bc. a BSBA) můžete na VŠFS pokračovat studiem joint degree „M“ a získat souběžně tituly Ing. a MBA.

Tento program je zaměřen na osvojení dovedností podporujících vysokou flexibilitu, kreativitu, manažerské kompetence při výběru a prosazování navrhovaných řešení a schopnost efektivní komunikace v mezinárodním prostředí a globalizující se společnosti.

Ze speciálu Manažerské vzdělávání dále čtěte:

Jak najít lídra

MMF24

Vzdělávání manažerů je celoživotní proces

Co frčí v kanceláři? Komunita!


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).