Řapíky umeleme nahrubo a podusíme asi 10 minut na másle. Pak je přidáme do horkého veloutée, a voialá! Máme polévku!
CELEROVÁ POLÉVKA
Řapíky umeleme nahrubo a podusíme asi 10 minut na másle. Pak je přidáme do horkého veloutée, a voialá! Máme polévku!
VELOUTÉE
Veloutée je francouzský název omáčky připravené z bešamelu, do kterého přidáme smetanu, případně smetanu se žloutky.
BEŠAMEL
Zahřejeme máslo, a dříve než začne hnědnout, do něj přimícháme stejný díl hladké mouky. Vzniklou jíšku zalijeme horkým mlékem a za stálého míchání dřevěnou vařečku na mírném ohni vaříme nejméně 30 minut. Přimícháním smetany do bešamelu získáme veloutée. Výraz veloutée naznačuje, že se jedná o jemnou, hladkou omáčku, která je po ochucení základem celé řady dalších omáček.
DUŠENÝ CELER
V kastrole se silným dnem rozpustíme máslo nebo margarin, přidáme kousky celeru a dříve, než začne pouštět šťávu, ho zaprášíme moukou. Celer rychle zamícháme, aby se všechny kousky obalily moukou. Vše zalijeme horkým vývarem tak, aby celer byl sotva ponořen. Řapíkatý celer má svoji osobitou kořenitou chuť, a proto pepř nepřidáváme, nicméně ho musíme podle chuti osolit. I když se mu říká dušený celer, tak pokličkou ho přiklápět nemusíme. Snaha totiž je, aby jednotlivé kousky zůstaly křehké, takže ho vaříme nejvýše 10 až 15 minut.