Počátek vinařské sezony je pro spotřebitele každoročně spjat s výrobou a prodejem burčáku.
Každoročně se však v rámci kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zjistí nezanedbatelné množství klamání spotřebitele, především ředění burčáku vodou.
Podle zákona o vinohradnictví a vinařství přitom pro prodej a složení burčáku platí jasně stanovená pravidla. Především není možné jako „burčák“ označit každý kvasící vinný mošt. Může se tak nazývat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud, pak může být nabízen k prodeji pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.
Zákon o víně definuje burčák jako produkt obsahující nejméně jedno objemové procento skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu a jako tekutý neředěný produkt získaný přirozenou cestou nebo fyzikálním postupem z čerstvých vinných hroznů. Z toho vyplývá, že burčák je nápoj vodou neředěný. Burčák se může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Jeho prodejci mají stanovenou povinnost informovat zákazníky o tom, kdo nápoj vyrobil.