Menu Zavřít

Jak nenaletět na burčák

29. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Počátek vinařské sezony je pro spotřebitele každoročně spjat s výrobou a prodejem burčáku.

Každoročně se však v rámci kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zjistí nezanedbatelné množství klamání spotřebitele, především ředění burčáku vodou.

bitcoin školení listopad 24

Podle zákona o vinohradnictví a vinařství přitom pro prodej a složení burčáku platí jasně stanovená pravidla. Především není možné jako „burčák“ označit každý kvasící vinný mošt. Může se tak nazývat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud, pak může být nabízen k prodeji pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Zákon o víně definuje burčák jako produkt obsahující nejméně jedno objemové procento skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového objemu alkoholu a jako tekutý neředěný produkt získaný přirozenou cestou nebo fyzikálním postupem z čerstvých vinných hroznů. Z toho vyplývá, že burčák je nápoj vodou neředěný. Burčák se může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Jeho prodejci mají stanovenou povinnost informovat zákazníky o tom, kdo nápoj vyrobil.

  • Našli jste v článku chybu?